• II. Rákóczi Ferenc emlékév

          • Új fényképek a II. Rákóczi Ferenc emlékév albumban

            A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította, II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választása 315. évfordulója alkalmából. Az emlékév szerves folytatása azon II. Rákóczi Ferenc-emléknapnak, amellyel az Országgyűlés határozata alapján a fejedelem 1676. március 27-i születésnapjáról a magyar nemzet 2015 óta évről évre megemlékezik. Az emlékév programjai 2020. szeptember 17-ig tartanak. Iskolánk felső tagozatos tanulói az emlékév kapcsán Kovács László történész előadását hallgatták meg. Érdekes előadásában kitért a fejedelem Szlovákiához kapcsolódó életútjára. A továbbiakban zenés-verses összeállításban Rákóczi nóták és versek hangzottak el Németh Imre és Molnár László szívet melengető tolmácsolásában.

          • Hősökre emlékeztünk

          • Új fényképek a Hősökre emlékeztünk albumban

            November 11-én 11 óra 11 perckor községünk emlékművénél megemlékeztünk azokról a katonahősökről, akik életüket áldozták szülőföldjükért, otthonukért és családjaikért az első és második világháború vérzivataros éveiben.

          • Remekeltek a móriczos szivacskézilabdások

          • A 2019/2020-as tanév Tipos Minihandball Liga 1. regionális fordulója november 7-én került megrendezésre a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. A tornát a Szlovák Kézilabda Szövetség, a Dunaszerdahelyi Regionális Központ és a HC DAC támogatta. A megmérettetésre járásunkból 13 csapat jelentkezett. Két pályán összesen 50 mérkőzésre került sor. Alsó tagozatos kéziseink az előkelő 3. helyen végeztek. A csapat tagjai: Straka Zsombor, Németh Levente, Stojka Santiago, Gerasimov Zara, Gálffy Botond, Wiedermann Samir, Gyurkovics Annabell, Gyurkovics Leila, Bartal Arnold, Vereknyei Dániel Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

          • Code Week, amikor a kódolásé a főszerep

          • Iskolánk felső tagozatos diákjai első alkalommal kapcsolódtak be a 2019. október 5. és 20. között zajló európai programozási hétbe, amikor a kódolásé volt a főszerep. A projekt célja az volt, hogy két héten át a lehető legtöbb diák ismerkedjen meg a programozás alapjaival, illetve tanuljon programozni magasabb szinten. Diákjaink az informatika órákon és otthon Scratch-ban programoztak. Scratch egy kifejezetten gyerekek (8-18 éves korosztály) számára fejlesztett programozási környezet. Az objektumorientált (szereplőközpontú) programozás támogatja az interaktív programok (pl. játékok) készítését. Diákjaink körében kedvelt ez a programozási mód, nagyon ügyesek, kreatívak. Külön dicséret illeti az ötödikes tanulókat, akik szabadidejük nagy részét is a kódolásnak szentelik.

          • Tökfesztivál a Móriczban

          • Új fényképek a Tökfesztivál a Móriczban albumban

            Ha itt az ősz, akkor az alsó tagozatos osztályokban nem maradhat el a már hagyománnyá vált „Tökfesztivál“. Az izgalmas rendezvényre nagy lelkesedéssel készülnek a gyerekek, szülők és pedagógusok egyaránt. A családi délutánon a szülők a gyerekekkel együtt közösen készítik a mosolygós, morcos tökfigurákat az otthonról hozott termésekből. A késő délutánig tartó mulatság finom falatok kóstolásával zárul.

          • Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíjának átadása

          • A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának ösztöndíjátadó rendezvényére került sor az iskolánkban október 15-én. A nemes kezdeményezés mögött komoly anyaországi összefogás áll, önkormányzatok, civil társulások, közéleti személyiségek, alapítványok és vállalkozók együttműködése. A beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érekében, hogy minél több külhoni magyar család vállalja gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A Rákóczi Szövetséget Sullivan Ferenc, szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatárs és Bálinger Péter képviselte, akik ismertették a Beiratkozási Program lényegét. Az ünnepélyen részt vett Ibolya Olivér, a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap elnöke. Kis elsőseink, énekkarunk 4 tagja, valamint Csipcsiripp színjátszóink színvonalas műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

          • Az aradi vértanúkra emlékeztünk

          • Új fényképek a Az aradi vértanúkra emlékeztünk albumban

            1849. október 6-án, az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során halt vértanúhalált a szabadságharc 13 főtisztje. 2001-ben a magyar kormány haláluk napját nemzeti gyásznappá nyilvánította. Iskolánk felső tagozatos tanulói ünnepi műsor keretében kegyelettel emlékeztek meg a 170 évvel ezelőtt történt aradi eseményekről.

          • Tökfesztivál a 3. osztályban

          • Új fényképek a Tökfesztivál a 3. osztályban albumban

            A 3. osztályban az idén is megszerveztük a Tökfesztivált. A gyermekek mellett a szülők is aktív közreműködői voltak az eseménynek. A rendezvényen bebizonyosodott, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, szórakoztató dolgokat készíthetnek belőle a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A tökfaragás mellett egy kis játékra is sor került. Mindenki nagyon jól érezte magát.

          • Tökfesztivál az óvodában

          • Új fényképek a Tökfesztivál az óvodában albumban

            Őszi hangulatú családi programot „Tökfesztivált“ szerveztünk a szülők, nagyszülők bevonásával óvodánk udvarán. A délelőtt folyamán őszi versikékkel, dalokkal hangolódtak és készültek a délutáni eseményre. A tökfesztivál legnagyobb eseménye a tökfaragás volt. Kicsik és nagyok együtt készítették alkotásaikat szüleikkel, melyeket örömmel vittek haza. A szülők és óvónénik együtt sok-sok finomsággal vendégelték meg az apróságokat. A szülők egyben megkóstolhatták a finom túrós, halas, tojásos, sajtos kenősöket, melyeket a gyermekek tízóraira és uzsonnára kapnak az iskolakonyhán. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a napsütéses délutánon.

          • Közös játék

          • Új fényképek a Közös játék albumban

            A Manó csoport közös játékra hívta a Katica és a Nyuszi csoportot. Az általuk elkészített alkadálypálya teljesítése nagy kihívás volt a kicsik számára, de jókedvűen, közös erővel mindenki teljesítette.

          • Mozgásterápia

          • Új fényképek a Mozgásterápia albumban

            A Kulcsár Mihályné féle mozgásterápia a reggeli torna keretén belül van beépítve az óvodai programunkba. Meghatározott mozgássort ismételnek a gyerekek napi rendszerességgel. A mozgásterápia célja az idegrendszer stimulálása. Az egymásra épülő mozgásformák az idegrendszer más-más területeit fejlesztik. Pl. figyelem, koordináció, finom motorika…

          • Árral szemben

          • Új fényképek a Árral szemben albumban

            2019. október 7-én intézményünkbe látogattak az Árral Szemben a Jövőért Alapítvány munkatársai, akik a 7., 8. és 9. évfolyamos tanulóknak tartottak érdekes és tanulságos foglalkozást a drogmegelőzésről, a drogok káros hatásairól.

          • Egy élménydús nap

          • Új fényképek a Egy élménydús nap albumban

            Szeptember 19-én iskolánk hatodikos tanulóinak a Libertate Polgári Társulás jóvoltából lehetősége nyílt részt venni a Dunaszigeti Erdei Iskola öko- és sportnapján. A napot az erdei iskola felfedezésével kezdték, ahol illatos gyógynövényeket gyűjthettek, amelyből limonádét készítettek. Környezettudatosság volt mindvégig a központban, a gyerekek játékos módszerekkel gyarapították tudásukat a fenntartható életmódról, hasznos ötleteket gyűjtöttek a környezetszennyezés csökkentésével kapcsolatban. Nemcsak beszéltek róla, de gyakorlatban is megmutatták, hogyan tudnak hozzájárulni a szemétmentes életmódhoz, majd illóolajos – gyógynövényes szappant készítettek. Ebéd után képzett vezetők ismertette a kajakozás alapjait, majd kis csapat vízre szállt, innen fedezték fel a térség állat- és növényvilágát.

          • Kukkonia farm látogatása

          • Új fényképek a Kukkonia farm látogatása albumban

            Óvodásainkkal kihasználtuk a szép októberi napsütést és meglátogattuk a helyi KUKKONIA FARMOT. A hosszú utat még a legkisebbjeink is vidáman, kitartóan tették meg. Háziállatokat tekinthettek meg és nagy örömmel etették a kecskéket. Örülünk, hogy falunkban lehetőséget kaptunk az esztétikus, rendezett farm látogatására.