Menü:

 • A szülői szövetség jóvoltából gyarapodtak mozgásfejlesztő játékszereink az óvoda udvarán. A termékek "Minőségi megfelelőségi tanúsítvánnyal" rendelkeznek. A korszerű felületkezelésű, faszerkezetű többfunkciós mászótornyot és a négyszemélyes mérleghintát, libikókát a gyermekek örömmel birtokba vették. Mindehhez a csodához mindenki hozzájárult, aki munkával segítette, anyagilag támogatta és részt vett bálunkon. Köszönjük!
  20.07.2018 09:38 | tovább »
 • Ünnepélyes tanévzárónk ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Az ünnepi misét Tompa Veronika református lelkészasszony és Kováts Attila katolikus plébános úr celebrálta. A színes programokban, változatos rendezvényekben és színvonalas versenyekben gazdag tanévet Fekete Anikó igazgatónő zárta. Megköszönte a pedagógusok szabadidejüket feláldozó önzetlen tevékenységét is. A versenyeken eredményesen szereplő, a kiváló tanulmányi eredményeket elérő és a kiváló magaviseletű tanulóink igazgatói dicséretben részesültek és értékes jutalomkönyveket kaptak.
  20.07.2018 09:37 | tovább »
 • 2018. június 15-én és 16-án kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt kilencedik osztályos tanulóink Tatán. A remek időjárás kedvezett a bőséges programnak. A kirándulás során városi kisvonattal utazva bejárták Tata legfőbb nevezetességeit és természeti szépségeit, többek között a Tatai várat, a csodálatos Angolkertet, sétahajóztak az Öreg-tavon, kézműves fagylaltot kóstoltak. Ellátogattak egy Tatától nem messze fekvő izgalmakkal bővelkedő kalandparkba is, ahol kipróbálhatták a különböző nehézségű pályákat. Este a tábortűznél jókat beszélgetve szalonnát sütöttek. Tartalmas, izgalmas és élményekben gazdag volt kilencedikeseink utolsó osztálykirándulása.
  20.07.2018 09:36 | tovább »
 • A ballagás a legcsodálatosabb esemény minden iskolában. Ilyenkor találkozik a múlt és a jelen: a végzősök és a pedagógusok visszagondolnak a közösen eltöltött évekre, és előre tekintenek a nagy feladatokra, a továbbtanulásra, a felnőtté válásra és az élet egyéb kihívásaira. 2018. június 28-án díszbe öltözött iskolánk, mi is végzős diákjainktól búcsúztunk. Megható pillanatok, virágözön, felcsendülő búcsúzó dallamok, büszke szülők, rokonok, ismerősök, gondosan előkészített ballagó osztály, ünnepélyes beszédek, nagyszerű kultúrműsor jellemezte ezt a különleges napot. Kívánjuk, hogy mindannyian találjátok meg az életben mindazt a szépet és jót, amiért küzdeni érdemes. Váljatok értelmes felnőttekké, hiszen tudjátok, a jövő most már a Ti kezetekben van, s Rátok vár, hogy szebbé, boldogabbá varázsoljátok.
  09.07.2018 11:38 | tovább »
 • Június 27- én iskolánk alsó tagozatos tanulói tanulmányi kirándulás keretében a közlekedés alapvető szabályaival ismerkedtek meg a galántai közlekedési parkban. A valódi közút kicsinyített másában rolleren és kerékpáron közlekedhettek, és tapasztalhatták meg a gyerekek a közlekedési szabályok betartásának fontosságát. Megtanulták értelmezni a fényjelzéseket és a közlekedési táblákat. Tanulóink a lektorok vezetésével bejárták a közlekedési park útjait, megneveztek minden jelzőtáblát és a betartandó szabályokat. A gyakorlati rész végére minden gyermek megtanulta, miért fontos, hogy az út jobb oldalán közlekedjen, hogy a kereszteződésben körül kell nézni, hogy mit jelentenek a szemafor fényjelei, valamint azt, hogy a körforgalomban mindig jobbra kell elindulni. Hazafele tartva diákjaink megkóstolták a felsőszeli Katica cukrászda finom fagylaltját és süteményeit.
  09.07.2018 11:37 | tovább »
 • Június második hetében ötödikes és hatodikos tanulóink úszótanfolyamon vettek részt a dunaszerdahelyi Thermalparkban. A diákok nagyon ügyesen elsajátították az úszásnemek(mellúszás, gyorsúszás, hátúszás) technikáját.
  09.07.2018 11:37 | tovább »
 • A tanév utolsó napjaiban hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulóink fővárosunk, Pozsony nevezetességeivel, történelmével ismerkedtek. A gyalogos városnézés folyamán egy kellemes séta keretén belül Lovisek Júlia idegenvezetőnek köszönhetően megismerhették Pozsony történelmi belvárosát. Végigjárták a magyar királyok koronázási útvonalát, érintve azokat az épületeket és helyszíneket, melyek szorosan kapcsolódnak a magyar történelemhez. A sétát legendák és mondák színesítették. A belváros megtekintése után hajózás következett a Dunán, majd a Duna és a Morva folyó fölötti hatalmas sziklacsúcson magasodó dévényi várat látogatták meg. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára és három ország határára. Ez a vár volt a történelmi Magyarország nyugati határvédelmének egyik fő erőssége. A tanulmányi kirándulás során tanulóink sok új ismerettel gazdagodtak.
  09.07.2018 11:36 | tovább »
 • Június 20-án került sor az 5. és 6.osztályos tanulók osztálykirándulására a közeli hegyekben. Elsőként Délnyugat - Szlovákia egyetlen látogatható cseppkőbarlangját, a Driny-barlangot járták be túrázóink a délelőtti órákban. A diákok többsége első alkalommal csodálhatta meg a föld mélyén rejtőzködő cseppkőképződményeket. Külön figyelmet érdemeltek a cseppkőfüggönyök figyelemreméltó csipkézett szegélyekkel. A barlang legszebb karsztképződménye a találó Elefánt fül (Slonie uši) nevet kapta. Újdonságként hatott számunkra a magyar nyelvű tájékoztatás. A képeslapok és emléktárgyak megvásárlását követően a közeli szomolányi várkastély felé vettük az irányt. A festői, mesebeli kastély a Szlovák Tudományos Akadémia használatában van. Egyeztetett időpontban látogathattuk meg a Kis-Kárpátok e gyöngyszemét. Impozáns kilátóteraszos tornyáról belátható volt a vadregényes környék. Hazafelé tartva rövid időre megálltunk a közeli megyeközpontban, Nagyszombatban, hogy megkóstoljuk a belvárosi McDonald’s gyorsétterem kínálatát.
  09.07.2018 11:34 | tovább »
 • Iskolánk tanulói ebben az évben is örömmel kapcsolódtak be a „Fesd meg a karácsonyt! “című rajzversenybe. Dömény Rebeka, 2. osztályos tanuló és Bernáth Zsófi, 3. osztályos tanuló munkáját díjazták.
  A légi Benyovszky Rudolf Alapiskola által meghirdetett „Szivárványos álmok “elnevezésű rajzpályázatán Pónya Petra, 2. osztályos tanuló és Varga Nóra, 7. osztályos tanuló munkája nyerte el a zsűri tetszését.
  Gratulálunk nyerteseinknek!
   
  09.07.2018 11:33 | tovább »
 • A Nagyszombati Kerületi Hivatal jóvoltából intézményünk 40 tanulója pozsonyi hajókiránduláson vehetett részt. A kiránduláson azok a tanulók vettek részt, akik az év folyamán szorgalmasan dolgoztak, illetve tevékenységükkel öregbítették iskolánk jó hírnevét.
  09.07.2018 11:32 | tovább »
 • Az idei évben még az időjárás is támogatta óvodásaink és iskolásaink számára rendezett gyermeknapot. A délelőttöt a helyi Malkia Parkban tölthették, ahol megnézték az állatkert lakóit, sétáltak a hatalmas parkban, majd a katonai múzeumban egy érdekes előadás keretén belül megismerhették a volt Csehszlovák Hadsereg katonai járműveit, és megcsodálták a szabadtérben elhelyezett repülőgépeket. A délutánt a vidám játék és az önfeledt szórakozás jellemezte. A helyi önkormányzat, valamint a szülői szövetség vezetőségének és a szülők önzetlen támogatásának köszönhetően tengernyi finomság és egyéb meglepetések vártak gyermekeinkre. A tanári kar segítségével a gyermekek számos játékban bizonyíthatták rátermettségüket. A jó teljesítményért érméket gyűjthettek, amelyeket beválthattak mindenféle csemegére. Volt itt légvár, kézműves foglalkozás, Spartan Kids, ügyességi játékok, tűzoltó bemutató és sok más vidám feladat. Élményekkel gazdagodva, boldogan telt el a délután, amely derűt és mosolyt varázsolt valamennyi résztvevő arcára.
  09.07.2018 11:31 | tovább »
 • Május végén zajlottak Dunaszerdahelyen és a Somorja melletti Csölösztőn az X-Bionic Sphere sportkomplexumban a járási atlétikai versenyek. Hagyományainknak megfelelően iskolánk is bekapcsolódott a megmérettetésekbe. A 3 versenynapon 4 korosztályos kategóriában versenyeztek ügyes sportolóink. A nagyon erős mezőnyben atlétáink példát mutattak kitartásból, ügyességből és sportszerűségből. Eredményeink: Mezei Ádám – 1. hely /távolugrás/ Rózsár Jázmin: 1. hely /50 m/ és 2. hely /400 m/ Papik Zsóka: 1. hely /dobás távolba/ Wiedemann Samir: 3. hely /dobás távolba/ Csonka Árpád: 3. hely /távolugrás/ A dobogós helyezéseken kívül még 12 döntős eredmény született. Felkészítők: Puha Imre és Simon Attila. Gratulálunk diákjainknak!
  18.06.2018 09:59 | tovább »
 • Tanulóink szép teljesítményt nyújtottak a Katedra folyóirat által szervezett országos megmérettetéseken:
  Alsó Tagozatos Katedra Irodalomverseny: Varga Krisztina, Bernáth Zsófi, Rózsár Noémi- 3. évfolyam
  Történelem Katedraverseny: Gaál Szabolcs, Mezei Ádám, Molnár Frigyes – 9. évfolyam
  Katedra Irodalomverseny I. kategória: Gyurkovics Csilla, Horváth Mónika Kira, Simon Klaudia – 5. évfolyam
  Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő: Koczó Lázár, Nagy Dániel, Szabó Dániel – 7. évfolyam 
  Felkészítő pedagógusok: Kiss Edina, Orisko Éva
  Gratulálunk az elért eredményekhez!
  18.06.2018 09:58 | tovább »
 • A műszaki nevelés órán ötödikes tanulóink az egészséges táplálkozás jegyében ízletes ételeket készítettek kizárólag egészséges alapanyagok felhasználásával. Az öröm, a mosoly tanulóink arcán visszaigazolás volt a tanítási óra sikerének.
  18.06.2018 09:57 | tovább »
 • 01.06.2018 09:30 | tovább »
 • Az anyák napja az egyik legmeghatóbb ünnepünk, hiszen az előtt az ember előtt tisztelgünk ezen a napon, akinek születésünktől kezdve mindent köszönhetünk. Mindkét csoportban külön-külön műsorral készültek az óvodások, ahová anyukák, nagymamák, keresztmamák látogattak el. A gyerekek nagyon ügyesen felkészültek a köszöntőre, és az énekek, versek mellett kis ajándékkal is kedveskedtek anyák napja alkalmából. Gratulálunk a gyerekeknek a szép műsorhoz és köszönjük az óvónőknek a felkészítést!
  01.06.2018 09:28 | tovább »
 • Iskolánk tanulói technika órán többek közt a sütés-főzés alapjainak elsajátításával is próbálkoznak Most palacsintát készítettek. A palacsinták annyira finomak lettek, hogy egy morzsa sem maradt a tányéron.
  01.06.2018 09:27 | tovább »
 • Tóth Zsófia, 9. osztályos tanulónk március 23-án sikeresen képviselte iskolánkat a kémiai olimpiász járási fordulóján. Hetedikes diákjaink, Tóth Erika és Nagy Fanni a XXIX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny felvidéki fordulóján vettek részt Komáromban, ahol Erika az 1. helyen, Fanni pedig a 2. helyen végzett. Gratulálunk tanulóinknak az elért eredményekhez!
  01.06.2018 09:26 | tovább »
 • A Vekker Műhely azzal a céllal alakult meg öt évvel ezelőtt, hogy meghonosítsa a színházi nevelés műfaját. Azóta járja az iskolákat különböző korosztályok számára készült foglalkozásokkal. A legújabb, Ne csukd be a szemed! 12–13 éveseknek szól, és a másság elfogadását segíti. Ezzel a foglalkozással érkeztek hozzánk, amelyen intézményünk 6. és 7. évfolyamos tanulói vettek részt. Hogyan viszonyul egy átlagos osztály egy hallássérült kislányhoz? Befogadják? Fárasztónak tartják a vele való kommunikációt? Mit érez egy fogyatékkal élő 13 éves gyerek? Miben más ő, mint a többiek, és vajon integrálható-e a közösségbe? Ezeket a kérdéseket tette fel előadásában a Vekker Műhely. A tartalmas és élvezetes foglalkozás elnyerte tanulóink tetszését, és szinte észrevétlenül fogadták be hallássérült társukat az osztályközösségbe.
  01.06.2018 09:23 | tovább »
 • Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói ismét bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett irodalmi versenybe. A szeptembertől januárig zajló levelezős fordulókba közel 80 háromfős csapat kapcsolódott be. Az ötfordulós verseny feladatait tanulóink kitűnő eredménnyel oldották meg. A döntőre 15 csapat kapott meghívást, amelyek az ország különböző pontjairól érkeztek. Diósi Fürgék nevet viselő csapatunk – Nagy Fanni, Sátor Bence, Varga Nóra- szintén bejutott az országos döntőbe, amelyre május 15-én került sor Dunaszerdahelyen. Tanulóink jelesre vizsgáztak, s végül a mezőny legfiatalabbjaiként az előkelő II. helyet szerezték meg. Gratulálunk a szép teljesítményhez!
  01.06.2018 09:22 | tovább »
 • Május 14-én iskolánk 2 csapata képviselte Szlovákiát Szegeden, a ,,7mérföldes csizmában heted7 határon át“- elnevezésű mesevetélkedő magyarországi nagydöntőjén. A több hónapon át tartó versenyen a gyerekek fordulóról fordulóra egyre több mesével ismerkedtek meg, így a feladványok helyes megfejtéseihez immáron 16 mese alapos ismeretével juthattak csak el. A csapatoknak illusztrációt is kellett készíteni kedvenc meséjükről, emellett villámkérdések, keresztrejtvény, játékos próbatételek várták őket, akárcsak a mesében. A kitartó munkának meglett az eredménye, a Kalandorok csapata (Nagy Bernadett, Papík Zsóka, Varga Katalin) a 2.helyezést, a Tökmagok csapata (Gerasimov Sebastián, Kecskés Bence, Lelkes Márk, Molnár László) az 1.helyezést érte el. Gratulálunk mindkét csapatnak a fantasztikus eredményhez!
  01.06.2018 09:21 | tovább »
 • Május 11-én intézményünk gyermekei az egyik legszebb tavaszi ünnep alkalmából az édesanyákat és nagymamákat köszöntötték. A gyermekek színes, színvonalas műsorában helyet kaptak a szép dallamok, lélekemelő versek, de természetesen nem maradhatott el a néptánc és a szerkesztett játék sem. A megható ünnepségen zsúfolásig megtelt a helyi kultúrház, ahol a könnyes szemű közönség minden szereplő gyermeket tapssal jutalmazott.
  01.06.2018 09:21 | tovább »
 • 2012. december 17-e különleges nap volt iskolánk életében, ugyanis intézményünk ezen a napon vette fel Móricz Zsigmond nevét. Öt év elteltével az évforduló napján erre az eseményre, valamint a kiváló íróra emlékeztünk. Az ünnepség az intézmény igazgatónőjének, Fekete Anikónak ünnepi beszédével kezdődött, majd tehetséges tanulóink ünnepi műsora következett. Községünk polgármestere, Gálffy Szilárd mérnök emlékplaketteket adott át azoknak a nyugdíjas éveiket töltő pedagógusoknak, akik a magyar oktatás kezdeteitől oktató-nevelői tevékenységükkel hozzájárultak intézményünk diákjainak sikereihez. Ezt követően sor került az emléklapok átadására, melyet volt pedagógusok és alkalmazottak kiemelkedő szakmai tevékenységük, lelkiismeretes munkájuk elismeréseként vehettek át iskolánk igazgatónőjétől. Azok a volt diákok, akik első Móriczos diákként vitték tovább iskolánk hírnevét, Móricz Díjban részesültek. A Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda minden tanulója intézményünk logójával díszített nyakkendővel lett gazdagabb. Az ünnepi műsor után intézményünk névadójának domborművénél elhelyeztük a kegyelet koszorúit. Az iskola aulájában megtekinthető volt intézményünk életéről szóló kiállítás, iskolánk volt diákjainak, Kovács Csonga Anikónak és Račko Alexandrának tárlata, Lipcsey György, névadónk domborműve készítőjének néhány kiemelkedő alkotása, valamint Lelkes Ödön fotokiállítása.
  01.06.2018 09:20 | tovább »
 • Intézményünk öt éve vette fel Móricz Zsigmond nevét. Erre az eseményre, valamint a kiváló íróra emlékeztünk április 30-án. Az ünnepség az intézmény igazgatónőjének, Fekete Anikónak ünnepi beszédével kezdődött, majd tehetséges tanulóink ünnepi műsora következett. Községünk polgármestere, Gálffy Szilárd mérnök emlékplaketteket adott át azoknak a nyugdíjas éveiket töltő pedagógusoknak, akik oktató-nevelői tevékenységükkel hozzájárultak intézményünk diákjainak sikereihez. Ezt követően sor került az emléklapok átadására, melyet volt pedagógusok és alkalmazottak kiemelkedő szakmai tevékenységük, lelkiismeretes munkájuk elismeréseként vehettek át iskolánk igazgatónőjétől. Azok a volt diákok, akik első Móriczos diákként vitték tovább iskolánk hírnevét, Móricz Díjban részesültek. A Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda minden tanulója intézményünk logójával díszített nyakkendővel lett gazdagabb. Az ünnepi műsor után intézményünk névadójának domborművénél elhelyeztük a kegyelet koszorúit. Az iskola aulájában megtekinthető volt intézményünk életéről szóló kiállítás, iskolánk volt diákjainak, Kovács Csonga Anikónak és Račko Alexandrának tárlata, Lipcsey György, névadónk domborműve készítőjének néhány kiemelkedő alkotása, valamint Lelkes Ödön fotokiállítása.
  01.06.2018 09:19 | tovább »
 • Iskolánk 3 tanulója szerepelt sikeresen a csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház „Rajzolj és nyerj!" címmel meghirdetett rajzpályázatán. 
  Bernáth Zsófi, 3. osztályos tanuló a 2. kategóriában az I. helyet és a zsűri különdíját szerezte meg.
  Varga Krisztina, 3. osztályos tanuló a 2. kategóriában különdíjat kapott. 
  Felkészítőjük Mészáros Anikó.
  Simon Klaudia, 5. osztályos tanuló a 3. kategóriában a II. helyet szerezte meg. 
  Felkészítője: Molnár Erika.
  Csak így tovább!
  11.05.2018 11:24 | tovább »
 • 2018.április 23-án a Föld napja alkalmából az első és második osztályos tanulók egy rendhagyó környezetvédelmi órán vehettek részt a Vekker műhely közreműködésével. Az óra témája „Rejtélyes betegségek Boldogfalán“ volt. Csilla és Kati doktor nénik a gyerekek közreműködésével vizsgálták a rejtélyes betegségek okait, illetve játékos formában próbáltak megoldást keresni a betegségek megelőzésére. A rendhagyó óra után a gyerekek kreatív foglakozás keretén belül környezetvédelemmel kapcsolatos plakátokat készítettek, mellyel a környezetünk megóvására próbálták felhívni a figyelmet.
  11.05.2018 11:23 | tovább »
 • A Föld napja alkalmából világszerte rengeteg környezetvédelmi programot szerveznek. Április 23-án a mi iskolánk is színes programokkal próbálta felhívni a gyerekek figyelmét Földünk természeti környezetének megóvására. Először Lelkes Ödön madárfotós előadásán vettünk részt, akinek képei által megismerhettük Csallóköz madárvilágát. Vetítéssel egybekötött beszámolók segítségével a tanulók a természetvédelem fontosságára világítottak rá, m ajd egy rövid teszt során kiderült, hogy a gyerekek mennyire környezettudatosak. A délelőtt során az alsó tagozatos diákok plakátokat, a felső tagozatos osztályok hulladékokból készítettek kreatívabbnál kreatívabb tárgyakat. Papírgyűjtés kiértékelésével zártuk a napot, ahol a legszorgalmasabbakat ajándékkal jutalmaztuk. Bízunk benne, hogy a nap folyamán sikerült ráébreszteni diákjainkat bolygónk megóvására.
  11.05.2018 11:22 | tovább »
 • A Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából a Rákóczi Szövetség jóvoltából ismét megrendezésre került a Hontalanság évei elnevezésű történelmi vetélkedő, amelynek ezúttal az ekecsi Arany János Alapiskola adott otthont. 9. évfolyamos tanulóink, Tóth Zsófia, Végh Bettina és Kiss Levente képviselték iskolánkat ezen a versenyen. Felkészültségüknek köszönhetően az előkelő 1. helyen végeztek. Gratulálunk a szép eredményhez! Felkészítő: Orisko Éva
  11.05.2018 11:21 | tovább »
 • Április 21-én 37. alkalommal került megrendezésre a Barátság Futóverseny Diósförgepatonyban. A rendezvény a diákok versenyével rajtolt a délelőtti órákban, melyre 17. alkalommal került sor a helyi sportpályán. A „kölyök“ futóversenyen több, mint 90 versenyző állt rajthoz. A gyerekek 10 kategóriában versenyeztek. A legsikeresebb tanulók a közelgő járási atlétikai diákversenyen folytathatják a versenyzést. A legnagyobb létszámban az óvodások vettek részt a futók versenyén, összesen 30-an. A verseny végén ismét a helyi óvoda csapata vehette át a vándorserleget, amely egy egész évig, a következő év versenyéig lesz az ovisok birtokában., ,
  11.05.2018 11:21 | tovább »
 • 2018. 4. 18- án a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskolában megrendezett járási kidobós versenyen 4.,5., 6., 7. osztályos lányaink 4. helyezést értek el.A csapat tagjai: Papik Zsóka, Varga Katalin, Nagy Anett, Bódis Enikő, Simon Klaudia, Virágh Noémi, Bogyó Lara, Pollák Zsófi, Bartal Dóra, Dušek Vivien, Forró Noémi, Bartal Anikó, Puha Lara, Nagy Fanni.
  11.05.2018 11:20 | tovább »
 • 2018. 4. 9- én a dunaszerdahelyi Városi Sportcsarnokban megrendezett járási kézilabda bajnokságon felső tagozatos fiú sportolóink az előkelő harmadik helyen végeztek.
  A csapat tagjai: Bernáth Bálint Elemér, Bernáth Krisztián, Kecskés Gergő, Koczó Lázár, Gálffy Pál Dávid, Miklós Márk, Molnár Frigyes, Molnár Péter, Nagy Balázs, Nagy Dániel, Nagy Máté, Pollák Károly
  11.05.2018 11:19 | tovább »
 • Alsó tagozatos diákjaink bekapcsolódtak egy újnak számító versenybe, az átdobósba. A kétfordulós megmérettetésen ügyes diákjaink a harmadik helyen végeztek.
  A csapat tagjai: Papik Zsóka, Gálfy Krisztián, Varga Katalin, Gerasimov Sebastian
  11.05.2018 11:18 | tovább »
 • 9. esztendeje vetélkednek a „7 mérföldes csizmában heted7 határon át” elnevezésű országos mesevetélkedő fordulóin a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda diákjai, akik április 25-én, Vásárúton, a szlovákiai országos döntőn mérték össze az eddig megszerzett ismereteiket, leleményességüket és találékonyságukat a többi versenyzővel. A vetélkedő során minden egyes fordulóra újabb 3-3 meséből kellett felkészülni az alsó tagozatos diákoknak, így a döntőben már olyan feladványokra számíthattak, amelyek helyes megfejtéseihez immáron 13 mese alapos ismeretével juthattak csak el. A csapatok hagyományosan – mint a mesében – 7 próbát álltak ki, azaz ennyi feladatot teljesítettek. Intézményünk összes csapata ügyesen szerepelt. A Felfedezők csapata (Kovács Karin, Nagy Anett) 6.helyezést, a Tudorkák csapata (Bernáth Zsófi, Nagy Levente, Varga Krisztina, Varga Tamás) 4.helyezést, a Kalandorok csapata (Nagy Bernadett, Papík Zsóka, Varga Katalin) 2.helyezést, a Tökmagok csapata (Gerasimov Sebastián, Kecskés Bence, Lelkes Márk, Molnár László) 1.helyezésést ért el. A Tökmagok és a Kalandorok csapata képviseli Szlovákiát május 14-én, Szegeden a magyarországi nagydöntőn. Gratulálunk minden csapatnak!
  11.05.2018 11:17 | tovább »
 • A VEKKER Műhely közreműködésével rendhagyó környezetvédelmi óra megszervezésére került sor a Föld napja alkalmából. A foglalkozás címe „Rejtélyes betegség Boldogfalván“ volt. Csilla és Kati doktor nénik a rejtélyes betegség okait vizsgálták közösen a gyerekekkel. Miután fény derült a betegégek okaira, virágokat ültettek az udvaron. A fárasztó munka után jött a megérdemelt jutalom, a finom torta. Ez alkalommal is Cseh Gábor helyi cukrász keze alól került ki az esztétikus alkotás. Köszönjük szépen!
  27.04.2018 13:38 | tovább »
 • A magyar költészet napját, április 11-ét 1964 óta ünnepeljük. A könyvtárak, a művelődési házak, a színházak és az iskolák versmondó versenyekkel, ünnepi műsorokkal, megemlékezésekkel hívják fel a figyelmet a költészetre. Ez évben, a nemrég elhunyt költőnkre, Kulcsár Ferencre és Tóth Elemérre emlékeztünk. A megemlékezés végén diákjaink közösen szavalták el József Attila Mama című költeményét.
  27.04.2018 13:36 | tovább »
 • 2018. április 6-án iskolánkban is megtörtént az ünnepélyes beíratás. Az érdeklődő kedves szülőket, valamint a jövendő kisdiákjainkat Fekete Anikó igazgatónő üdvözölte. Tehetséges diákjaink ünnepi műsora után következett a tulajdonképpeni beíratás, a hivatalos okmányok kitöltése. Mialatt a szülők a beiratkozással kapcsolatos teendőiket végezték, addig a leendő kisiskolásainknak játékos foglalkozást biztosítottunk. A kis apróságok önfeledten szórakoztak, ismerkedtek az iskolai környezettel, ill. kézműves foglalkozásokon vettek részt. Családias, meghitt környezetben igyekeztünk megfelelő tanácsokkal szolgálni a szülőknek és kicsiknek. A mozgalmas délután végén jövendő tanulóink jóízűen lakmároztak a terülj, terülj asztalkánál. Kedves Szülők! Nagy örömünkre szolgál, hogy megtették az első helyes lépést: iskolánkba íratták gyermeküket! Büszkék vagyunk, hogy 20 szülő szavazott bizalmat nekünk, és íratta szeme fényét a Móricz Zsigmond Alapiskolába és Óvodába!
  17.04.2018 14:06 | tovább »
 • A ,,7 mérföldes csizmában heted 7 határon át,, elnevezésű országos mesevetélkedő egyik területi fordulóját a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda rendezte meg, amelynek a helyi művelődési ház adott otthont április 5-én. A versenyen 11 harmadik és negyedik évfolyamos kisdiákok alkotta csapat mérte össze tudását. A meseversenyen a hazai csapaton kívül a csallóközkürti Magyar Tannyelvű Alapiskola, a vásárúti József Attila és Óvoda, a nyárasdi Alapiskola, a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda és a nádszegi Alapiskola tanulói vettek részt. Gratulálunk a továbbjutott csapatoknak, akik április végén a szlovákiai országos döntőn –Vásárúton újabb 3 mesével és még több tudással gyarapodva versenyezhetnek újra. Gratulálunk a továbbjutott csapatoknak: Kalandorok - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda – Diósförgepatony Tökmagok - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda – Diósförgepatony Felfedezők - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda – Diósförgepatony Mesés csajok - József Attila Alapiskola és Óvoda – Vásárút Tudorkák- Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda – Diósförgepatony
  17.04.2018 14:05 | tovább »
 • Sátor Bence, 7. évfolyamos tanulónk ezúttal a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny Érsekújvárott megrendezett országos fordulóján szerepelt kiválóan. Országos szinten kategóriájában a 6. helyen végzett. Gratulálunk Bence kitűnő teljesítményéhez! Felkészítő: Orisko Éva
  17.04.2018 13:58 | tovább »
 • 05.04.2018 13:56 | tovább »
 • Március 27-én szeretettel fogadtunk minden érdeklődőt intézményünkben.Tájékoztatást adtunk iskolánk belső életéről, az itt folyó magas szintű oktató-nevelő munkánk eredményeiről. Ezen a napon természetesen lehetőséget biztosítottunk a tanórai tevékenységbe való bepillantásra. Ugyanezen a napon került megrendezésre az V. Móricz Napok keretén belül a Szivárvány alsó tagozatos program. Ezzel a rendezvénnyel tisztelegtünk intézményünk névadójának nagysága előtt. A 4. osztályos tanulók játékos irodalmi vetélkedőn mérték össze erejüket. Az irodalmi verseny feladatai Móricz Zsigmond verses állatmeséihez kapcsolódtak. A feldíszített osztályt szebbnél szebb meseillusztrációk díszítették, melyeken Móricz Zsigmond állatmeséinek kedves szereplői elevenedtek meg. Az irodalmi vetélkedőbe és a rajzpályázatba bekapcsolódó tanulók oklevet és ajándékot kaptak jutalmul. Végezetül a gyerekek megtekintették tehetséges tanulóink kultúrműsorát. Köszönjük a környező falvak iskoláinak /Hodos, Nagyabony/, hogy jelenlétükkel még emlékezetesebbé tették ezt a napot.
  05.04.2018 13:55 | tovább »
 • Harmadik és negyedik osztályos tanulóink ismét bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett Alsó Tagozatos Irodalmi Versenybe. Az ötfordulós levelezős verseny feladatait kitűnő eredménnyel oldották meg, így mindkét csapatunk bejutott az országos döntőbe. Gratulálunk mindkét csapatnak, és további jó felkészülést az országos döntőre!Az irodalmi vetélkedő résztvevői a 4.évfolyamból: Lelkes Márk, Nagy Bernadett és Varga Katalin. Az irodalmi vetélkedő versenyzői a 3.évfolyamból: Bernáth Zsófi, Rózsár Noémi és Varga Krisztina.Felkészítők: Kiss Edina és Sátor Tímea
  05.04.2018 13:54 | tovább »
 • A „Szép magyar beszéd” járási fordulójában Lelkes Márk az előkelő 4. helyet szerezte meg, de Varga Nóra és Gyurkovics Csilla is sikeresen szerepeltek. Felkészítők: Simon Bianka, Varga Aranka és Orisko Éva. Gratulálunk!
  05.04.2018 13:53 | tovább »
 • A pitagoriász matematikaverseny járási fordulóján ískolánk négy tanulója lett eredményes megoldó, közülük ketten az előkelő 4. helyen végeztek:Lelkes Marek /4. o./ - 4. hely, felkészítő: Sátor TímeaHorváth Monika Kira /5. o./ - eredményes,felkészítő: Simon Attila Nagy Máté /6. o./- 4. hely, felkészítő: Németh FriderikaBartal Anikó/6. o./-eredményes, felkészítő: Németh FriderikaGratulálunk a szép eredményekhez!
  05.04.2018 13:52 | tovább »
 • Iskolánk felső tagozatos tanulói ismét bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett tanulmányi versenyekbe. Mind a négy csapatunk kitűnően oldotta az ötfordulós levelezős versenyen feladatait, így mindannyian továbbjutottak a májusban sorra kerülő országos döntőbe. Gratulálunk tanulóink kiváló eredményeihez! Továbbjutó csapataink: Irodalmi Katedra Verseny- I. kategória: Szélkirálynők – Gyurkovics Csilla, Horváth Mónika Kira, Simon Klaudia (5. évf.) Irodalmi Katedra Verseny – II. kategória: Diósi Fürgék – Sátor Bence, Nagy Fanni, Varga Nóra (7. évf.) Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő: Diósi Észbontők – Koczó Lázár, Nagy Dániel, Szabó Dániel (7. évf.) Történelem Katedra Verseny: Reformerek – Mezei Ádám, Molnár Frigyes, Gaál Szabolcs (9. évf.) Sok sikert az országos döntőn!
  05.04.2018 13:51 | tovább »
 • A XXVII. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny galántai elődöntőjében 3. osztályos tanulóink, Rózsár Jázmin és Rózsár Noémi ezüstsávos minősítést értek el . Gratulálunk a szép eredményhez!
  05.04.2018 13:51 | tovább »
 • Iskolánk alsó tagozatos tanulóihoz és az óvodásokhoz látogatott el a Kincsesláda Bábszínház. Vajon mit rejtett a kincsesláda? A „ Nyulacska házikója“ és „ A kismalac és a farkasok“ című mesék bújtak elő a kincsesládából. A bábművész a meséket saját készítésű kesztyűbábokkal adta elő ismert gyermekdalokkal és egy sok-sok humorral megtűzdelve. Kicsik és nagyok együtt énekelve vettek részt a mese eseményeiben.
  05.04.2018 13:50 | tovább »
 • „Vannak napok, melyek nem szállnak el, De az idők végéig megmaradnak, Mint csillagok ragyognak boldogan S fényt szórnak minden születő tavasznak.” Juhász Gyula
  05.04.2018 13:49 | tovább »
 • Sátor Bence, iskolánk 7. évfolyamos tanulója a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Ekecsen megrendezett regionális fordulóján szerepelt kiválóan. A 4. helyen végzett, így továbbjutott az országos döntőbe, amelyre március 28-án kerül sor Érsekújvárban. Gratulálunk Bencének az elért eredményhez, és további jó felkészülést kívánunk az országos döntőre!
  05.04.2018 13:48 | tovább »
 • Intézményünk 9. évfolyamos tanulója, Molnár Frigyes a Katedra folyóirat Így látom én a kitelepítést címmel meghirdetett esszéíró pályázatán a 2. helyet szerezte meg „Szülőföldem szép határa” című pályamunkájával. Gratulálunk Frigyes kiváló teljesítményéhez!A zsűri értékelése és az esszé az alábbi linken olvasható: http://katedra.sk/2018/02/16/az-igy-latom-en-a-kitelepitest-esszeiro-verseny-kiertekelese/
  05.04.2018 13:47 | tovább »
 • A diósförgepatonyi kultúrház adott otthont a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” elnevezésű mesevetélkedő egyik körzeti fordulójának március 2-án. A versenyen 13 csapat mérte össze tudását, akiket második, harmadik és negyedik évfolyamos kisdiákok alkottak. A meseversenyen a hazai csapatokon kívül a felsőpatonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola, a jókai Gregorovits Lipót Alapiskola, az egyházgellei Magyar Tannyelvű Alapiskola, a nagyszarvai Alapiskola, a légi Benyovszky Rudolf Alapiskola, a nagyabonyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola tanulói vettek részt. Iskolánk mind a négy csapata jól szerepelt, hisz a negyedikes tanulók alkotta Felfedezők a 3., a harmadikos diákokból álló Tudorkák, ill. a negyedikes fiúk alkotta Tökmagok a 2., a negyedikes lányokból álló Kalandorok az 1. helyezésig lépkedtek hétmérföldes csizmáikkal. Ebben az évben a mesevetélkedő diósförgepatonyi körzeti fordulójának megszervezését az SzMPSz Dunaszerdahelyi Területi Választmánya támogatta.
  05.04.2018 13:46 | tovább »
 • 05.04.2018 13:44 | tovább »
 • Verőfényes nap és 30-40 cm-es hó fogadott bennünket Bacsófalván. Amíg a csoportunk egyik része a sízés alapjait sajátította el, addig a többiek a friss hóból óriásteknőst készítettek és hócsatát vívtak. A második nap kis csapatunk a SALAMANDRA RESORT-ra merészkedett. A kezdők elsajátították a sízés alapjait, a haladók az 1200 m hosszú pálya síördögei voltak. A harmadik nap a sűrű hóesésben tapasztaltuk a sízés örömeit. Mindenki tovább csiszolta a sízésben elsajátított tudását. Az egész napi friss levegőn való tartózkodás és sportolás jócskán elfárasztott bennünket, mégis estére újult erővel vettük birtokba a wellness részleget, az asztali teniszt, sőt sokan a táncban vezették le feles energiájukat.
  23.02.2018 13:35 | tovább »
 • 2018. február 10-én került megrendezésre a szülők és iskolabarátok jótékonysági bálja. A hangulatról a Toshy Band zenekar gondoskodott. Ízlésesen feldíszített táncterem és asztalok várták a vendégeket. Támogatóinknak köszönhetően 95 értékes és hasznos ajándék talált gazdára a tombola húzásakor. Külön köszönjük Diósförgepatony község sokoldalú támogatását. Természetesen legnagyobb dicséret a szervezőket, a Szülői Szövetség elnökét, Varga Norbertet és vezetőségét illeti, akik nem sajnálják idejüket a közösségi programok megszervezésére fordítani. Köszönetünket fejezzük ki nekik, valamint minden bálozónak, támogatónak, aki bármilyen módon hozzájárultak a bál sikeréhez. A bál teljes nyereségét a szülői szövetségünk az óvoda és iskola udvarának felszerelésére fordítja, mellyel gyermekeink szabadidős tevékenységének lehetőségeit bővítjük. Találkozzunk 2019. február 16-án ugyanitt!
  23.02.2018 13:34 | tovább »
 • Iskolánkban régi hagyomány, hogy a nyolcadikosok és a kilencedikesek számára megrendezésre kerül a tánciskola. Még modern világunkban is nyilvánvaló, hogy az alapműveltséghez hozzátartozik a társastánc alapjainak elsajátítása. Ezért nem volt kérdéses, hogy lelkes diákjaink három hónapon keresztül szorgalmasan gyakoroltak Mgr.Art. Házi Csilla táncoktató segítségével. A koszorúcskán kis ízelítőt adtak minden tanult táncból. A bemutatót követte a szülői tánc, ahol a lányok az apukájukkal, a fiúk az anyukájukkal ropták a táncot. A szülők szemében az öröm és a büszkeség mellett apró könnycseppek is csillogtak.
  23.02.2018 13:33 | tovább »
 • Óvodánk apraja-nagyja összefogott, hogy elűzzék közösen a telet. Egy kiszebábot készítettek, amit felöltöztettek, majd az udvaron elégették. Mindenki megbűvölve figyelte hogyan hamvad el a bábu. Az általuk ismert összes télűző mondókát elmondták, hogy végre álljon odébb a tél! Ezzel a népszokással varázsolták be a tavaszt, s kívánták, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendhessünk!
  23.02.2018 13:32 | tovább »
 • Február 1-jén fergeteges farsangi bulin szórakoztak az alsó tagozatos diákjaink. Az iskola gyönyörűen feldíszített zenetermében igazi farsangi hangulat várta a bulizni vágyó gyerekeket. Volt jelmezek felvonulása, sokféle zenés-táncos játék, zsákbamacska. Jókedv, sok mosolygó szempár, vidám hangulat jellemezte ezt a délelőttöt.
  23.02.2018 13:31 | tovább »
 • Ma van az óvodában a farsangi bál napja. Édesanyám jelmezemet két kezével varrta. Mókázunk és táncolunk az összes bút feledve, bárcsak az év minden napja ily vidáman telne!
  23.02.2018 13:30 | tovább »
 • Felső tagozatos tanulóink rendhagyó fizikaórán vettek részt. Vida Ádám - Bősről származik-, a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa a „Minden nagynak kicsi a kezdete“ címmel a nanoméretű anyagokról, szerkezetekről tartott előadást. A gyerekek a bemutatott kísérletekből megtudhatták, hogyan tehető láthatóvá a vízen áthaladó lézersugár, és azt, hogy a nanotechnológia alkalmazásával javítani lehet a textíliák vízlepergető képességét is. A legnagyobb sikere azonban a száraz víz előállításának volt, amelyet a gyerekek meg is tapinthattak. (A száraz víz úgy néz ki, mint a porcukor, pedig 95%-a víz.) Ádám mepróbálta testközelbe hozni a nano méretek csodálatos tulajdonságait, miért viselkedik máshogy egy nanoanyag, mint egy tömbnyi méretű. Példát is szolgáltatott arra, hogy lehet ilyeneket létrehozni, ill. manipulálni. Ez volt az ultrahang által feldarabolt 20 centes és a szárazvíz. Az előadás második felében Dr. Fazekas Évától megtudhattuk - Csíkmadarasról származik-, milyen körülmények között indul el a fémek korróziója, és hogy milyen technológiákkal védhetők meg a rozsdásodástól. Ő a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Felületi Technológiák osztályának vezetője Budapesten. Egy kísérlet keretében bemutatta a tanulóknak, hogy lehet ipari méretekben "festeni", azaz elektrokémiailag választottak le nikkelt egy réz lemezre.
  23.02.2018 13:29 | tovább »
 • A magyar kultúra napját annak emlékére ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A nevezetes nap alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Iskolánk tanulói is megemlékeztek e jeles napról. Diákjaink szívmelengető műsort adtak elő, kiragadva néhány irodalmi gyöngyszemet a rengetegből. A műsort Kölcsey Ferenc: Himnusz c. költeményének közös szavalásával zártuk.
  23.02.2018 13:28 | tovább »
 • Benes Tarr Csilla színész- drámapedagógus látogatott el óvodánkba. A színésznő „A sárkány, aki nem akart aludni“ című mesekönyv által mutatta be Sárkányfit, aki horgolt formában személyesen is vele tartott. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a mesét, bekapcsolódtak annak egyes töténeteibe. Sárkányfit megdédelgették, és kíváncsi kérdésekkel ostromolták a mesemondót.
  23.02.2018 13:27 | tovább »
 • Sikeresen szerepeltek diákjaink a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont által szervezett átdobós tornán. Legkisebb sportolóink kitartóan készültek a megmérettetésekre, s mivel tehetségből nem volt hiány, három csapattal kapcsolódtak be a küzdelembe. A játékot két labdával játszották, a pálya közepén elhelyezett felezőtől próbáltak gólt dobni az ellenfél kapujába. A tornán öt iskola 10 csapata vett részt. Iskolánk A csapata veretlenül zárta a fordulókat, de B és C gárdánk is a legjobbak között végzett. Mindenki egy-egy éremmel gazdagodott.
  24.01.2018 13:43 | tovább »
 • Nyuszi csoportban a heti téma a világűr ismerete volt. A gyermekek festéssel, nyírással, ragasztással készítettek csillagokat, űrlényeket. Kockákból nagy űrhajót építettek, melyet az encyklopédiában előtte áttanulmányoztak. A könyvben látott rakétakilövő állomás megépítése után elkezdődött a visszaszámlálás és már repültek is az űrbe. Az interaktív táblán űrbéli feladatokat oldottak és az ott látott űrlényeket gyurmából megformázták. Mindenki nagyon jól érezte magát. Fantasztikus hetünk volt! :)
  24.01.2018 13:42 | tovább »
 • December elején került sor a dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont által szervezett városi teremfocitornára, melyre iskolánk /egyetlen vidéki csapatként/ is meghívást kapott. Focistáink a „mindenki mindenkivel“ rendszerben 1x17 perces mérkőzéseken mérték össze tudásukat a Kodály Zoltán Alapiskola tornatermében. Csapatunk az első viadalon ugyan alulmaradt, a többi mérkőzést viszont magabiztosan nyerte, így az előkelő 2. helyen végzett a DAC játékosokkal megerősített városi iskolák versenyén. Játékosaink kitartó és fegyelmezett játéka meghozta a várt eredményt. Gratulálunk!
  05.01.2018 14:02 | tovább »
 • A karácsonyvárás hangulata járja át a decembert óvodánkban is. Az Adventi Ünnepkört a karácsonyi műsor zárta le, ahol együtt ünnepeltek a szülők, nagyszülők, családtagok a kis ovisokkal. A gyerekek örömmel adták elő karácsonyi műsorukat a szépen feldíszített karácsonyfa körül. A termet karácsonyi hangulat járta át, ahol pirosló gyermekarcokat, örömtől és büszkeségtől ragyogó arcú szülőket lehetett látni. A műsor után a gyerekek sikongva, boldogan bontották ki a karácsonyi ajándékokat. Köszönjük a szülői szövetség, a Slovakiaring támogatását. A fa alatt várta gyermekeinket a Rákóczi Szövetség ajándéka is.
  05.01.2018 14:01 | tovább »
 • December a karácsonyvárás – és ezzel együtt a csodavárás ideje. Iskolánkban is igyekeztünk diákjainkkal ráhangolódni, felkészíteni szívünket, lelkünket erre a gyönyörű ünnepre. Nemsokára megszólal a karácsonyi csengő, amelynek hangja a családot, az otthon melegét juttatja eszünkbe. Iskolánk tehetséges tanulói ajándékműsorral köszöntötték a karácsonyt a gyönyörűen feldíszített karácsonyfánál, amelyet köszönünk Vargha Krisztiánnak, ajándékozónknak. Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánunk!
  05.01.2018 14:00 | tovább »
 • A 3. osztályos tanulók már izgatottan várják a karácsonyt, így a karácsonyváró adventi időszakban ismét mézeskalácsot sütöttek. Szorgos kezek készítették, majd díszítették a finom süteményeket.
  05.01.2018 13:59 | tovább »
 • Iskolánk tanulói ismét nagy szorgalommal kapcsolódtak be a „Polgári védelem őre “ elnevezésű képzőművészeti versenybe, amelyet a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma hirdetett meg. Dunaszerdahelyi járás fordulójában Varga Nóra, 7. osztályos tanulónk 1. helyezést ért el a III. kategóriában, alkotása így az országos fordulóba került. A II. kategóriábna a 3. osztályos Rózsár Jázmin rajza a 2. helyen végzett. Az elért helyezések alapján 2018 januárjában mindkét tanulónk rajza internetes szavazáson vehet részt.
  19.12.2017 12:19 | tovább »
 • Gyermekeink örömére idén hamar leesett az első hó. Gyorsan birtokba is vették az udvart egy kis önfeledt játékra, csatározásra. Épültek a hóemberkék, repültek, néha „célba is értek“ a hógolyók. Volt kacagás, néha „pityergés“. Kár, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is olvadt a hó.
  19.12.2017 12:18 | tovább »
 • Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. Községünkben is hagyománya van az adventi koszorú készítésének. Nem volt ez másképp idén sem. A karácsonyváró hangulathoz nagyban hozzájárult az immár második alkalommal megrendezett karácsonyi vásár is. A standokon kizárólag kézműves termékeket kínáltak az alkalmi árusok. Szép adventi koszorúk, karácsonyi díszek, kézimunkák, aprósütemény, mézes kalács, kézműves ékszerek kínálata várta a kedves vásárlókat. A nagy forgatag igazi vásári hangulatot idézett. Az ovisok és iskolások standjánál sorba álltak a szép dísztárgyakért, amelyeket az ovisok, iskolások, tanító nénik, szülők, nagyszülők készítettek erre az alkalomra. A délutáni vásárra iskolánk diákjai pásztorjátékkal és néptáncbemutatóval is készültek. A kiváló hangulat, valamint a csillogó gyermekszemek mind azt bizonyítják, hogy a karácsonyi vásár sikeres és hagyományteremtő rendezvény volt. A vásáron befolyt 415,70 €-val a Szülői Szövetséget támogatjuk, melyből segédeszközöket, játékokat kívánunk vásárolni. Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek a szebbnél szebb ajándéktárgyak készítését, az önzetlen felajánlásokat.
  19.12.2017 12:17 | tovább »
 • 2017. novemberében Csilizradványon került sor a 3. és 4. évfolyamos fiúk és lányok kidobós versenyére. Iskolánk fiatal sportolói évek óta részt vesznek e járási sportversenyen. Hagyományainknak megfelelően idén is sikerült a járási bajnokságon dobogós helyezést elérni. Játékosaink példát mutattak kitartásból, összetartásból, sportszerűségből.
  19.12.2017 12:16 | tovább »
 • Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által 18. alkalommal szervezett Himnusz és Szózat Szavalóversenyen szerepeltek diákjaink 2017. december 9-én a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében. Magyarországi, horvátországi, szlovákiai és vajdasági - délvidéki általános iskolák VII. és VIII. osztályos diákjai és a középiskolás diákok legjobbjai vettek részt a döntőn. Összesen 36 intézmény 51 diákja a rendezvényhez méltó ünnepi öltözékben magas színvonalon adta elő Kölcsey Ferenc költeményét, magyarságunk öntudatának, önismeretének forrását, elsőszámú nemzeti imádságunkat, a Himnuszt és Vörösmarty Mihály sokkal lelkesítőbb és határozottabb, hazaszeretetre és hűségre ösztönzőbb Szózatát. Joggal vagyunk büszkék tanulóinkra, akik felvállalták e nemes feladatot. Varga Nóra Vörösmarty Mihály Szózatát szavalta, Csápai András István Kölcsey Ferenc Himnuszát adta elő. Nóra első helyet szerzett, és András is méltón képviselte iskolánkat. Gratulálunk tanulóinknak és köszönjük Varga Aranka tanárnőnek a lelkiismeretes felkészítést. A versenyt támogatta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a szabadkai Magyarország Főkonzulátusa és a Szekeres László Alapítvány.
  19.12.2017 12:15 | tovább »
 • “Itt van már az udvaron. Toporog a hóban. Teli zsákja a tiéd, dúskálhatsz a jóban.” A gyerekek örömére minden évben ellátogat hozzánk a Mikulás. Ebben a tanévben is fogadtuk Szt. Miklós utódját. Krampuszaival együtt bejárta iskolánk minden osztályát, és nem volt üres a puttonya, hiszen mindenkinek osztott egy kis édességet. Az ajándék mellett mindenkihez volt néhány jó szava is, amit a gyerekek versekkel és énekekkel köszöntek meg. A Mikulás jelenléte igazán ünnepivé és izgalmassá tette ezt a szép napot, ráadásul a gyerekek ígéretet tettek arra, hogy mindig jók lesznek.
  19.12.2017 12:15 | tovább »
 • Az óvodánkban minden évben nagy izgalommal készülnek a gyerekek a Mikulás fogadására. A polcokon megjelennek a karácsonyi mesekönyvek, felcsendülnek a Télapóról szóló énekek, mondókák. Az idén is eljött hozzánk a jó Mikulás bácsi. A kicsik és nagyok egyaránt, csillogó szemekkel várták őt. Énekeltek, verset mondtak, kérdezgették Mikulás bácsit. A jóságos Mikulás szaloncukorral jutalmazta a gyerekeket, és megígérte, hogy jövőre ismét ellátogat hozzájuk.
  19.12.2017 12:14 | tovább »
 • Az óvodai élet talán legintenzívebb szakasza a mostani téli időszak. A december meghozta számunkra a telet sok-sok jeles napjával, szívet melengető ünnepeivel. A gyermekek nagy örömére nagy pelyhekben hullott a hó. Az igazi élményeket, mégis a téli játékok nyújtották. A hóban lehetett hócsatázni, hóembert építeni. Kipróbálták, milyen fárasztó a hóban futni, és egy kis célbadobó versenyt is rendeztünk. Hólabdával kellett egy fa törzsét eltalálni. Mindenki sikongva drukkolt társának. Kipirosodva, kellemesen elfáradva, élményekkel teli tértünk vissza az osztályokba és folytattuk a munkát. Ha-ha-ha havazi he-he-he hetekig hu-hu-hu hull a hó hi-hi-hi jaj de jó !!!
  19.12.2017 12:13 | tovább »
 • A gyerekek képeskönyveket nézegettek mesterségekről, foglalkozásokról, majd rajzokat készítettek, melyeken lerajzolták szüleik foglalkozásait. Elmondták, ki mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Dramatizálás útján fodrászokká, építészekké, festőkké, szakácsokká, tornászokká váltak. Mindenki nagyon lelkesen utánozta az általa választott mesterséget.
  19.12.2017 12:12 | tovább »
 • November 15-én kisiskolásaink a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban jártak, ahol A Szépség és a Szörnyeteg című zenés mesejátékot nézték meg. A mesejátékban a Szépség az elátkozott Hercegért küzd meg, hogy megszelídítse, és szörnnyé varázsolt arca újra emberi legyen. A történet egyszerű, mégis magával ragadó, hiszen ki tudna ellenállni Szépségnek? És ki ne akarná, hogy szeretetével, szelídségével és szépségével legyőzze a varázslatot – és kimondja az örök igazságot: A szeretet soha el nem múlik!
  19.12.2017 12:11 | tovább »
 • Egyik délután a napközit látogató gyerekekkel ellátogattunk az iskolai könyvtárba. A roskadásig telt könyvespolcok között mindenki talált magának való érdekes könyvet. A könyvtárlátogatást Lúdas Matyi történetének felolvasásával tettük még emlékezetesebbé.
  19.12.2017 12:10 | tovább »
 • 29.11.2017 12:56 | tovább »
 • A Vámbéry Ármin Gimnázium által rendezett diákhétbe iskolánk felső tagozatos tanulói is aktívan bekapcsolódtak. A diákhét floorball bajnoksággal kezdődött. Másnap került megrendezésre a hagyományos Vámbéry Ármin Idegen Nyelvi Verseny. A harmadik napon József Attila – emlékversenyen mérettették meg magukat kilencedikeseink, amely során a versenyzők a tudáspróbán kívül kreativitásukat is megmutathatták. A diákhét a matematikai- informatikai-logikai vetélkedővel, az „Infocsatával” zárult. Versenyző tanulóink sikeresen vették az akadályokat, hiszen sportolóink az 1., művészettörténészeink az 5., informatikusaink pedig megosztott 3. hellyel zárták a diákhetet.
  29.11.2017 12:53 | tovább »
 • Szerdán délelőtt író-olvasó találkozóra került sor az óvodánkban Tóth Elemér költővel. A gyerekek nagy izgalommal készültek a napra, hogy végre személyesen megismerhessék Elemér bácsit. A költő az óvodásokkal azonnal megtalálta a közös hangot. Mesélt nekik gyermekkoráról, az első versek születéséről, a pályájáról. A gyermekek elszavalták a költő „Csali vers, Az udvaron karácsonykor“ című verseit, és az óvó néni segítségével, gitár kíséret mellett elénekelték az „Azt mondja...“című versét. Elemér bácsi nagyon örült a verseknek és megdicsérte a kis lurkókat. A találkozó végén a költő dedikálta a Gyermekkorom emlékcserepei és a Dúdoló című könyveit. Reméljük, a költővel együtt töltött idő élménye segített erősíteni a gyerekek költészethez való kötődését.
  29.11.2017 12:53 | tovább »
 • Az Egy óra a gyermekekért /Hodina deťom/ a Szlovákiai Gyermekekért Alapítvány támogatási programja, melynek célja a nehéz helyzetben lévő gyermekek és fiatalok segítése. 2017. november 11-én a Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda is bekapcsolódott a nyilvános gyűjtésbe. Az Önök hozzájárulásával az adománygyűjtő dobozba 370 € került, amelyet ezúton szeretnénk megköszönni minden kedves támogatónak.
  29.11.2017 12:51 | tovább »
 • A gyümölcs és a zöldség a táplálkozás nélkülözhetetlen elemei. A gyümölcsnapon a gyermekekkel változatos technikával, ízletes, vitamindús finomságokat készítettünk. Csemegézés közben megbeszéltük, miért fontos a gyümölcsök fogyasztása, a vitaminok bevitele a mindennapos étrendbe. Gyümölcshámozás, szeletelés közben kézügyességük, a hazai és a déli gyümölcsök számolásával, csoportosításával a matematikai készségük fejlesztését is biztosítottuk a kicsiknek. Az óvodai napirendben a gyümölcsnapok beiktatásának jelentős szerepe van az egészséges életmód kialakításában.
  29.11.2017 12:50 | tovább »

 • 5., 6. és 7. osztáyos tanulóink üvegbe zártak magvakat , így ötletes ajándékot készítettek.
  29.11.2017 12:49 | tovább »
 • Intézményünkben rövid foglalkozással egybekötött ünnepélyes találkozó keretén belül átadásra került a Rákóczi Szövetség által felajánlott rendkívül esztétikus és hasznos ELSŐ KÖNYVEM babanaplója. A könyv a magyar kultúrára, valamint a családra és a gyermekre vonatkozó fejezetekből áll. Regéket, meséket, verseket, dalokat, kitölthető családfa-grafikát, a jeles napok jegyzékét, történeti áttekintéseket, a baba növekedésével kapcsolatos tájékoztatót tartalmazza. Ezzel a könyvvel a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei magyar közösség nevében köszönti a kisgyermekes családokat. A Ringató családi művészeti nevelési programot oktató Berky Angelika vezetésével a foglalkozáson az anyukák és apukák együtt mondókáztak, énekeltek, ölbéli játékokat játszottak gyermekeikkel. Mindannyiunknak a foglalkozás zenei élményt nyújtott, a résztvevők átélték a közös játék és éneklés örömét. Szándékunk volt mintát adni a szülők számára, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. Köszönjük mindenkinek az élménydús, örömteli együttlétet!
  29.11.2017 12:48 | tovább »
 • Iskolánk negyedik alkalommal kapcsolódott be az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő könyvjelzőcsere- programba. A projekt célja nemcsak a kapcsolatteremtés az iskolák között, hanem az olvasás népszerűsítése is a könyvjelzők cseréje révén. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Tanulóink nagy örömmel készítették a szebbnél – szebb könyvjelzőket. A különböző technikával készült könyvjelzőket a nyitrai egyházi iskola tanulóival cseréltük ki.
   
  29.11.2017 12:47 | tovább »
 • A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának ösztöndíjátadó rendezvényére került sor az iskolánkban október 24-én. A nemes kezdeményezés mögött komoly anyaországi összefogás áll, önkormányzatok, civil társulások, közéleti személyiségek, alapítványok és vállalkozók együttműködése. A beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érekében, hogy minél több külhoni magyar család vállalja gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A Rákóczi Szövetséget Pálinkás Barnabás képviselte, aki ismertette a Beiratkozási Program lényegét. Az ünnepélyen részt vett Ibolya Olivér, a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap elnöke. Kis elsőseink és iskolánk tehetséges tanulói nagyon szép műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

  29.10.2017 14:13 | tovább »
 • A családi délutánon a szülők a gyerekekkel együtt közösen készítették a mosolygós, morcos, szomorú és ijesztő tökfigurákat. A késő délutánig tartó mulatság finom falatokkal - sült tök kóstolásával zárult. A szülők és a gyerekek nagyon jól érezték magukat a programon. A délután, a közös tevékenység és játék élmény volt a résztvevők számára.

  29.10.2017 14:13 | tovább »
 • Október 20-án a délutáni órákban iskolánk felső tagozatos tanulóinak egy csoportjával útnak indultunk felfedezni Dél – Komárom csodáit. Elsőként a Monostori Erődbe látogattunk el, ahol tárlatvezetőnknek köszönhetően megismerkedtünk Közép-Európa legnagyobb erődrendszerével. Megtekintettük a Dunai Bástya "Duna, hajók, mesterségek" című kiállítást, majd megismerkedtünk a vár történelmével, végigsétáltunk a földalatti kazamata -és folyosórendszereken. Lenyűgöző látványt nyújtottak a gondosan faragott kövekből illesztett védfalak, bástyák, lőporraktárak, kiképzőtermek és kaszárnyák. Tanulóink nagy örömére részesei lehettünk a 14. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi kutyakiállításnak is. A kora esti órákban megtekintettük a Magyar Lovas Színház János Vitéz c. daljátékát. A monumentális díszletek között parádés szereposztásban, 30 lóval és látványos lovas jelenetekkel mutatták be Kukorica Jancsi történetét. Kissé fáradtan, de különleges élményekkel gazdagodva tértünk haza az esti órákban.

  29.10.2017 14:12 | tovább »
 • A kis elsősök memóriajáték közben sajátították el a zöldségek szlovák megnevezéseit.

  29.10.2017 14:12 | tovább »
 • Az idei tökfesztiválon a vidám tökfejek mellett madáretető és papírsárkány készítésére is sor került. A kreatív anyukák és apukák közösen készítették gyermekeikkel a hasznos madáretetőket és a vidám sárkányokat. Az óvoda mindkét csoportja létrehozott valami szépet ezen a délutánon, majd a szülők és gyerekek közös körútra indultak a tágas oviudvaron, hogy egymás alkotásait is megcsodálják.

  29.10.2017 14:11 | tovább »
 • Az ember – és természetvédelem keretén belül intézményünkbe látogattak a diósförgepatonyi és kisfaludi önkéntes tűzoltók képviselői. A tűzoltóautót érdeklődve vették körül kicsik és nagyok egyaránt. A rövid ismerkedést követően bátor diákjaink először poroltó készülékkel, majd vízzel oltották a „szalmatüzet“. Köszönjük községünk polgármesterének, hogy tűzvédelmi ismereteiket tanulóink a gyakorlatban is kipróbálhatták. Ezen a délelőttön nem volt kérdéses: mindenki tűzoltó akart lenni.

  29.10.2017 14:11 | tovább »
 • Az írásmozgás-koordináció előkészítése nagyon fontos ahhoz, hogy sikeresen alakítsuk majd a betűket. Sokszor makacsak a kezecskék, és egy kis ösztönzésre várnak. :)

  29.10.2017 14:10 | tovább »
 • Szerdán, október 4-én hagyományszerűen foglalkoztunk az állatok életével,lakhelyükkel,az állatok világnapja alkalmából.A Katica csoport gyermekei érkezés után állatos gyermekkönyveket nézegettek. Beszélgetés során megismerték és megnevezték a vízi-, házi-, erdei- és vadon élő állatokat és azok életkörülményeit. Átismételtük az állatokról tanult verseket,mondókákat. Eljátszottuk a Sün Balázs című mesét, majd a Mókusgyűjtögető, Rókafogó, Alszik a medve mozgásos játékokkal folytattuk a szabadban. A gyerekek örültek a közös játéknak és jól érezték magukat.

  29.10.2017 14:10 | tovább »
 • Falevél- falevél elsodor az őszi szél Megtáncoltat messze visz, merre száll, szállj te is A Katica csoport óvodásai nagyon örültek az őszi takarításnak. Gereblyézték a lehullott faleveleket, és így szebbé tették az óvodánk környékét.

  29.10.2017 14:09 | tovább »
 • A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Ezen a napon mi is kegyelettel és tisztelettel emlékeztünk a hősökre, akik életüket áldozták a nemzet függetlenségéért vívott harcban. Az a hősies katonai teljesítmény, amelyet a magyarság akkor felmutatott, olyan rokonszenvet váltott ki Európa-, sőt Amerika-szerte, amely a nemzet reményeit táplálta, hogy egy kedvező fordulat alkalmával, egyszer véglegesen kivívhatja a függetlenségét.

  29.10.2017 14:09 | tovább »
 • A 2017-es év Arany János emlékév. Születésének 200. évfordulója alkalmából mi is ünnepi műsorral tisztelegtünk a magyar nyelv és verselés legnagyobb mestere, irodalmunk legismertebb epikus költője előtt. Tanulóinknak élményt nyújtott felidézni Arany Jánost, az „aranyok Aranyát”. A megemlékezés egyben visszatekintést nyújtott a kor történelmére a hűség és becsület tükrében, mely utat mutat számunkra, és valódi aranyként fénylik az eltelt kétszáz év távlatából.

  29.10.2017 14:08 | tovább »
 • "Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok, A csodák helyett csak egy mosolyt adhatok."

  29.10.2017 14:08 | tovább »
 • "A kis süni nagyon fázott, mondták, vegyen nagykabátot. "Bizony-bizony jó is volna, hátam tüskét nem hordozna. Felvehetném nagy hidegbe`, dédelgetne, melengetne, de a tüském, az a fránya, mennyi lyukat szúrna rája. Hová menjek, mit csináljak, hogy ily nagyon most ne fázzak? Tüzet gyújtsak, azt sem tudok, gyorsan az erdőbe futok. Hempergőzöm puha lombban, s megbújok egy faodúban. Így lesz ruhám meleg nagyon, falevélből dunnahalom. Télen majd egy nagyot alszom, s ha meleg jön a tavaszon, elég lesz a töviskabát, újra meleg lesz a világ."

  29.10.2017 14:07 | tovább »
 • Véget ért a nyár, itt az ősz, s vele együtt egy új tanév kezdete. 2017. szeptember 4-én meleg szívvel és vidáman köszöntöttük egymást az ünnepélyes tanévnyitón ökumenikus istentisztelet keretén belül a katolikus templomban. Nagy örömünkre tíz hónapig megint gyermekzsivajtól lesz hangos a Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda.

  12.09.2017 16:14 | tovább »
 • Tóth Zsófia, iskolánk nyolcadik osztályos tanulója, sikeresen szerepelt a Hevesy György Kémia Verseny országos megmérettetésén (2. hely),ezért jutalomként részt vehetett a parajdi tehetségtáborban. Ez volt az első Kárpát-medencei Tehetségtábor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának szervezésében 2017. július 17.- 23. között. A tábor célja a tehetséggondozás volt, valamint az anyaország és az elcsatolt területeken élő magyar fiatalok összetartozás-érzésének elmélyítése, erősítése. Fontos volt ugyanakkor a Kárpát-medence magyarok által lakott településeinek történelmi, szellemi, kulturális értékeinek és örökségének megismerése. 2017-ben a résztvevők Parajd és környékének (Sóvidék, Gyergyói-medence, Udvarhelyszék, stb.,) látnivalóival, épített és természeti örökségével ismerkedhettek meg. Az alábbi cikkben Zsófi élménybeszámolóját olvashatjuk.

  12.09.2017 16:14 | tovább »

Újdonságok

Kapcsolat

 • ZŠ s MŠ Zsigmonda Móricza s VJM - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
  Hlavná 193 930 02 Orechová Potôň
 • +421 x 31 5543328

Fényképalbum