Menü:

 • Az 1. és 2. évfolyam tanulói a Láng ifjúsági tűzoltóverseny folyamán a lelkes szurkolás mellett megcsodálhatták az új szentmihályfai tűzoltóautót is. Koráb Attila tűzoltóparancsnok lehetővé tette számukra, hogy beleülhessenek az új autóba, és megismerkedjenek annak felszereltségével. Mindenki nagyon örült, hogy egy igazi tűzoltóautóban ülhetett. Köszönjük a kis előadást és a lehetőséget!

  29.06.2015 12:57 | tovább »
 • Tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói a Kis-Kárpátokban. Megcsodáltuk Nyugat-Szlovákia egyetlen cseppkőbarlangját, a Driny-barlangot, ahol különleges természeti képződményeket vehettünk szemügyre a föld mélyében. Erdei levegőtől felfrissülve Vöröskő felé vettük az irányt. Rövid utazást követően izgatottan léptünk az egykor oly gazdag és befolyásos család, a Pálffyak birtokára. Csodás parkban sétáltunk szelíd pávák között, majd múltidéző utazást tettünk a várkastély reneszánsz termeiben. Az egyik bástyára felkapaszkodva szép kilátás tárult elénk a környező borvidékre. Utunkról hazatérve iskolánkban meglepetés süti is várt ránk.

  11.06.2015 12:51 | tovább »
 • Az óvodások és a 0.osztályos kisiskolások együtt utaztak Dunaszerdahelyre a 40. DMT műsorára. A rendezvénysorozat keretén belül színjátszók és szerkesztett játékok versenyműsorát választottuk. Az ovisok együtt énekelték az ismert dalokat, kőrjátékokat a versenyzőkkel. A tetszésüket nagy tapssal fejezték ki.

  10.06.2015 11:36 | tovább »
 • Iskolánk kisdiákjai június 4-én a negyvenéves Duna Menti Tavasz előadásán jártak. A bábcsoportok és gyermekszínjátszó együttesek országos seregszemléjén tanulóink szerkesztett játékokat tekintettek meg. A délelőtti műsorblokk előadásai nagy sikert arattak gyerekeink körében.

  10.06.2015 11:34 | tovább »
 • "A kis repcsi meséi" c. mesekönyvét mutatta be Szunyog Zsuzsa óvodásainknak és a kis nulladikosoknak, elsősöknek. Játékosan, közös tánccal, énekléssel repítette a gyermekeket a mesék birodalmába.

  10.06.2015 11:30 | tovább »
 • A gyermeknap vidám, ügyességi játékokkal hétfőn folyatatódott az óvodában.

  10.06.2015 11:29 | tovább »
 • Iskolánk tanulói ebben az évben is eredményesen szerepeltek a Galántai  Népművelési  Központ  nemzetközi  képzőművészeti  versenyén, amelyre  Pörge  Balázs /7.osztály/ és Bogyó  Lara /2.osztály/ készített  rajzokat. A kiállítás megnyitójára  és az ünnepélyes  kiértékelésre  2015. május 18 –án  került sor  Galántán.

  Felkészítő  pedagógusok :  Molnár Erika  és  Simon  Éva

  10.06.2015 11:28 | tovább »
 • Az óvodás és iskolás gyermek által várt legszebb nap a gyermeknap. Ünnep, amely megdobogtatja a gyermekszíveket, oldja a hétköznapok egyhangúságát, és mosolyt varázsol gyermek, szülő és tanár arcára. A vidám játék és az önfeledt szórakozás jellemzi e napot. Nem volt ez másképp idén sem. A helyi önkormányzat, valamint a szülői szövetség vezetőségének és a szülők önzetlen támogatásának köszönhetően tengernyi finomság és egyéb meglepetések vártak gyermekeinkre. A tanári kar segítségével a gyermekek számos játékban bizonyíthatták rátermettségüket. A jó teljesítményért pontokat gyűjthettek, amelyeket beválthattak palacsintára, süteményre. Volt itt ugrálóvár, kézműves foglalkozás, íjászat, hétpróbás játék, ugrókötelezés, tanár-szülő-diák foci és sok más vidám feladat. Gyermekeink szüleikkel együtt süthettek pecsenyét, szalonnát a helyben felállított tábortűznél. A közös játék, szórakozás közelebb hozta egymáshoz a pedagógusokat, a szülőket és gyermekeket. Élményekkel gazdagodva, boldogan telt el a délután, amely derűt és mosolyt varázsolt valamennyi gyermek arcára, hiszen intézményünk egy nagy család, mely meghatározza létünket, emberi magatartásunkat a gyermek, a szülő és tanító egységes tenniakarását.

  05.06.2015 10:36 | tovább »
 • Sikeresen szerepelt iskolánk a járási atlétika versenyen. Az alsó tagozat megmérettetésére május 20-án került sor Dunaszerdahelyen. Kis atlétáink 9 dobogós helyezést értek el, így megőrizték tavalyi elsőségüket a járás iskolái között.
  29.05.2015 10:33 | tovább »
 • Május 17-én óvodánk és iskolánk gyermekei az egyik legszebb tavaszi ünnep alkalmából az édesanyákat és nagymamákat köszöntötték. A gyermekek színes, színvonalas műsorában a néptánc és modern tánc mellett helyet kaptak a szavalatok, zongoraszólók, sőt még szerkesztett játék is. A megható ünnepségen zsúfolásig megtelt a helyi kultúrház, ahol a könnyes szemű közönség minden szereplő gyermeket tapssal jutalmazott.
  28.05.2015 09:05 | tovább »
 • Tanulóink ebben az iskolai évben ismét bekapcsolódtak az Európa az iskolában elnevezésű nemzetközi versenybe, amely irodalmi, képzőművészeti és multimediális részből áll. Munkáikat a bíráló bizottság pozitívan értékelte, és a járási fordulóban nagyon szép eredmények születtek.

  Helyezések:       Simon Attila- 9. évf. – 1. hely    A víz az életet jelenti című munkájával

                           Kovács Viktória- 9. évf.- 1. hely  Vízhiány című multimediális munkájával

                           Jókai Leila – 7. évf. – 1. hely képzőművészeti munkájával

                           Mocsonoky Dóra- 6. évf. -  2. hely Vzdelanie je tu pre všetkých szlovák nyelvű                                           fogalmazásával

  26.05.2015 12:26 | tovább »

 • Május 13-án és 14-én került sor Csilizradványon az alsó tagozatos tanulók kidobós versenyeire. Iskolánk mindkét alsós csapata 3. helyezést ért el a megmérettetéseken.
  15.05.2015 10:48 | tovább »
 • Gratulálunk az iskolánk 2 tanulójának,  Kameniczký Istvánnak /2. osztály / és Vass Kittinek  /7.osztály/, akik a VIII. Harmos  Károly  Országos  Képzőművészeti  Pályázat  díjazottjai  lettek.A kiállítás  megnyitójára  és  az  ünnepélyes  díjkiosztásra  2015. május    6 –án  Pozsonyba  került  sor  egész  napos  tanulmányúttal  egybekötve.

  Felkészítő pedagógusok: Simon Éva és Molnár Erika

  13.05.2015 11:20 | tovább »
 •  

  Hatodik alkalommal csatlakozott a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda a "7mérföldes csizmában heted7 határon át" elnevezésű mesevetélkedőhöz. Iskolánkat május 6-án Vásárúton, a szlovákiai országos döntőn a Boszik (Adamiczká Leila, Bernáth Blanka, Gyurkovics Csilla), a Huncutkák (Nagy Máté, Pollák Zsófia, Tóth Erika, Varga Nóra) és a Mókuskák csapata (Nagy Dániel, Nagy Fanni, Puha Zsófia, Szabó Dániel) képviselte. Tanulóink 13 meséből felkészülve mérték össze tudásukat a többi versenyzővel. Mókuskák a 7. , Huncutkák a 11. , a Boszik a 16.helyezésig lépdeltek hétmérföldes csizmáikkal.

  Gratulálunk a szép eredményhez!

  11.05.2015 12:37 | tovább »
 • Kilencedikes tanulóink, Bernáth Kinga, Molnár Viktória és Gálffy Bence sikeresen  szerepeltek a Katedra folyóirat által meghirdetett ötfordulós anyanyelvi vetélkedőn., és bejutottak az országos fordulóba, amelyet május 16-án rendeznek Dunaszerdahelyen. Gratulálunk az eddigi szép sikerhez, és további jó felkészülést kívánunk!

  04.05.2015 10:55 | tovább »
 • „Vendég vagy a világban és az a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendezni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképp megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.“
  /Wass Albert/
  Nagyon fontos, hogy olyan érzelmeket legyünk képesek kialakítani a gyermekekben, melyek megalapozzák azt, hogy az évek múlásával természetszerető felnőtté váljon. A tudás önmagában nem elegendő a viselkedés megváltoztatásához. A Föld Napján ezért beszélgettünk a környzetvédelemről, a veszélyeztetett állatokról és az érdekes növényekről. Fűszereztük találós kérdésekkel, szólásokkal, közmondásokkal. Állatsimogatóban lovagoltunk, dédelgettük és simogattuk a kiskutyust, a lovacskát, a kecskét és a gidát. Böngésztünk ismeretterjesztő könyveket, „utaztunk” földgömbön, térképen. Vetettünk dísztökmagot, hogy ősszel begyűjthessük a szebbnél szebb termést a Tökfesztiválra. A „virágos óvodáért” nevelő céllal ültettünk színes tavaszi virágokat: árvácskát, nefelejcset, jázmint, hogy gondozhassuk az év folyamán. Jutalmul elfogyasztottuk a helyi cukrászmesterünk, Cseh Gábor ínycsiklandó, szépséges tortáját.

  04.05.2015 09:01 | tovább »
 • Az ember életében egyre erősebben érzi, hogy tartozik valahová, egy fizikai és szellemi tájhoz, amelyet magáénak vall, s annak fennmaradásáért tennie kell. Ez a számára oly kedves földdarab, az otthona, egyre nagyobb veszélyben van. Az ember rombolja, pusztítja értékeit. Ezt a pusztítást magállítani, a visszájára fordítani, mindannyiunk feladata. Erre figyelmeztet bennünket a Föld Napja is. Április 24-én tanulóink ebből az alkalomból szervezett programok bűvöletében éltek. 
  Az alsó tagozatos diákjaink filmet tekinthettek meg „A vizek birodalmáról”, majd a Házi Laborban /Házi Zsuzsanna tanító néni vezetésével/ vizes kísérleteket végeztek, csíráztattak, Fűfej Matyit készítettek. Végül Öko Panna és Öko Palkó feladatlapjait oldották meg. A felső tagozatos tanulók projekteket kreáltak erdeink védelméről, növények életéről, a helyes táplálkozásról, globális ökológiai problémákról. A projektkészítés célja az volt, hogy ismét nyomatékosan felhívjuk a figyelmet Földünk védelmére. Sor került állatsimogatásra /hiszen iskolánk udvarát kecskék és pónilovak népesítették be/ és a nagyok vizes prezentációjára a Házi Laborban. 
  Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a napon, különösen az eredményhirdetés után, amikor ifjú környezetvédőink apró tárgyi jutalmakban részesültek, majd elfogyaszthatták helyi cukrászunk, Cseh Gábor hatalmas meglepetéstortáját. 
  Minden résztvevő, pedagógus és tanuló kívánsága, hogy folytatása legyen ezen szép napnak, de nem csak a Föld napján, hanem az év minden napján, hogy újra tiszta legyen a levegő, zöldelljenek erdeink, kristálytiszta patakok csörgedezzenek és ismét madárdaltól zengjen a táj.

  27.04.2015 12:28 | tovább »
 • 2015. április 20-án került sor az alsó tagozatos diákok kispályás labdarúgó tornájára, a McDonald´s Kupára. Helyszínül a somorjai Pomlé stadion kispályái szolgáltak. A benevezett 12 iskola közül 6 alapiskolás csapat jelent meg a megmérettetésen. Kisdiákjaink az 5 mérkőzésen példát mutattak kitartásból, összetartásból, küzdőszellemből, így sikerült elérniük az előkelő 2. helyet. Vidáman emelték magasba a serleget, melyet a dobogós helyezésért kaptak.

  27.04.2015 12:26 | tovább »
 • Mottó:

                  A szavalás értelme. A vers néma. Adj neki hangot.

                  A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás?

                  A vers föltámasztása papírsírjából.

  (Kosztolányi Dezső: Ábécé a hangról és szavalásról)

  Előadásra, szereplésre, szavalóversenyre olyan diákok hivatottak elindulni, akikben megtalálható a szereplési vágy, akikből nem veszett ki a gyermeki magamutogatás természetes készsége, bennük rejlik a színészi játék iránti rokonszenv, úgy mondják mások szövegét, mintha az sajátjuk lenne, meggyőzik a közönséget mondanivalójuk hitelességéről, és önként vállalják a hosszú és fáradságos munkát.

  A dióspatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda alábbi tanulóiban ez mind megvan. Idén is, mint minden évben megmérettettünk az egyik legszínvonalasabb prózamondó versenyen, amely a Tompa Mihály nevet viseli.

  Az eredmények magukról beszélnek:

  A Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Verseny járási fordulóján résztvevők:

  Gálfy Krisztián (1.o) –ezüstsávos minősítést szerzett. Felkészítő: Sátor Tímea

  Varga Nóra (4.o) és Németh Viktória (8.o) – továbbjutottak az országos elődöntőbe. Felkészítő: Egri Margit

  Pálmay László (6.o) és Pollák Zsófia (3.o)  - továbbjutottak az országos elődöntőbe. Felkészítő: Patócs Mária

  Minden résztvevőnek szívből GARTULÁLUNK!

   

  A Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Verseny országos elődöntőjének eredményei a kövekezők:

  Varga Nóra (4.o) – ezüstsávos minősítést szerzett!

  Németh Viktória (8.o) – vers és próza kategóriában is indult, mindkettőben ezüstsávos minősítést szerzett!

  Pollák Zsófia (3.o) – aranysávos minősítést szerzett és a 3. helyezést hozta el, így iskolánkat képviselhei áprílis 24.-én a rimaszombati országos döntőn!

  Pálmay László (6.o) – szintén aranysávos minősítést szerzett és a 2. helyen végzett a ranglistán, így Zsófival együtt ő is kijutott a rimaszombati döntőre.

  Gratulálunk minden résztvevőnek, a továbbjutóknak pedig sok-sok szerencsét kívánunk az országos versenyen!

  Aki sok évig rendszeresen jár erre a versenyre, értheti csak meg igazán, milyen belső motiváció vezérli a szavalót, aki ezen részt vesz. Itt közösségek születnek, barátságok kötődnek, sokszor a mennyben érzik magukat a gyerekek, sokszor  dráma zajlik bennük. A legnagyobb élmény viszont mindenképpen az érzés, amikor a színpadon állsz, előadsz és mosolygó tekintetek figyelnek vissza rád. Ez a mozgatórugója az egésznek.  Mindenkit bíztatok, hogy aki érez magában rátermetséget, indujon el egy ilyen versenyen, mert megéri. 

  14.04.2015 12:33 | tovább »
 • Április 10-én Nagy Denisza nővérkével beszélgettünk a fogápolás fontosságáról.  Megnéztünk egy kisfilmet is, amely bemutatta a helyes fogmosás szabályait. Minden gyermek láthatta, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni. A film után ismét jó buli volt a közös fogmosás.
   
  13.04.2015 12:44 | tovább »


 • Április elsején újra otthont adott a Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda a mesevetékedő területi fordulójának.
  08.04.2015 08:00 | tovább »
 • Az óvodások készülődnek a húsvéti ünnepekre mesékkel, versekkel, kézműveskedéssel. Húsvéti nyulakat, hímes tojásokat festettünk.
  A gyerekek besegítettek az osztály díszítésébe is.
  Beszélgettünk népszokásokról, hiedelmekről is.
   
  Kora reggel felébredtem
  Se nem ittam, se nem ettem
  Térdig jártam már a lábam
  Hogy locsoljak alig vártam
  Piros tojás, fehér nyuszi
  Locsolásért jár egy puszi
   
  08.04.2015 07:45 | tovább »

 • A könyv hónapja alkalmából az óvodás gyerekek ellátogattak a helyi könyvtárba. Megismerkedtek a könyvek rendszerezésével. A mesehallgatással fejlesztettük a gyerekek esztétikai érzéküket és a könyv iránti szeretetüket.
  Az óvodában saját élményüket és tapasztalatukat felhasználva egyénenként mesekönyvet készítettek az ismert mesékből.
   
  08.04.2015 07:43 | tovább »

 • „Nemcsak kívül, de legbelül, a lélek is ünneplőbe öltözik, 
  szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik minden magyar szívdobbanása.”

  30.03.2015 12:54 | tovább »

 • Iskolánkat a járási Szép magyar beszéd versenyen Varga Nóra 4. osztályos tanuló /1. kategória/ és Bernáth Kinga 9.B osztályos tanuló /II. kategória/ képviselte. Bernáth Kinga az előkelő 5. helyen, míg Nóra a 2. helyen végzett, így tovább jutott a kerületi döntőbe, ahol második helyezettként képviselheti iskolánkat az országos megmérettetésen, Kassán. Felkészítő pedagógusok: Orisko Éva és Simon Bianka. Mindkét tanulónak gratulálunk!

  30.03.2015 12:52 | tovább »

 • Nagyon gyorsan elérkezett a sítúra utolsó napja. Szerettük volna meghosszabbítani ezt az élményekben gazdag hetet. Kár, hogy nem lehet. Ígéretet tettünk egymásnak, hogy jövőre ugyanitt találkozunk, hogy csiszolhassuk, tökéletesíthessük síelési technikánkat. Az értékelésen oklevelet vettek át a legtisztább szobák lakói, a síversenyen elért eredményekért pedig a kezdő sízők kaptak oklevelet és a helyezésnek megfelelő arany, ezüst vagy bronzérmet. Végül mindenki finom édességet kapott az emléklap mellé.

  30.03.2015 12:50 | tovább »

 • A sítúra félidejében pihenőt tartottunk. Megcsodáltuk a festői tájat, hócsatáztunk, felfedeztük a környék legterebélyesebb fenyőjét. Vacsora előtt eszperente levelet írtunk szüleinknek. A humorosra sikerült leveleken mindnyájan jókat nevettünk. A délutáni pihenőt az alig várt esti sízés követte. Élvezettel siklottunk a kivilágított pályán. Az esti sízés hangulatára még sokáig emlékezünk majd. A csütörtöki napot discoval zártuk.

  30.03.2015 12:42 | tovább »

 • A móriczos diákok ismét aktívan vettek részt iskolánk papírgyűjtési akciójában. A meghirdetett gyűjtés-amelyhez valamennyi osztályközösség csatlakozott- erősítette a környezettudatos gondolkodást, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságát, valamint a közösségért végzett munka értékét. A legeredményesebb osztályokat tortával jutalmaztuk. Köszönjük, hogy hozzájárultatok környezetünk védelméhez!

  30.03.2015 12:30 | tovább »

 •  

  A diósförgepatonyi művelődési ház adott otthont a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” elnevezésű mesevetélkedő körzeti fordulójának csütörtökön, amikor 13 második, harmadik és negyedik évfolyamos gyerekek alkotta csapat versengett a továbbjutásért. A diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda már 6. alkalommal csatlakozott a mesés megmérettetéshez. 
  Ebben az évben a mesevetélkedő megszervezését az SzMPSz Dunaszerdahelyi Területi Választmánya támogatta. 
  Mivel minden újabb állomásra három meséből kell igencsak alaposan felkészülniük a gyerkőcöknek, csütörtökön már 7 mű kapcsán érkeztek a különböző, mesés feladatok, mint például a villámkérdések, az igaz – hamis vagy a rejtélyes rejtvény.
  Az akadályokat a legügyesebben a Mókuskák, Huncutkák, Mesevadászok, Tappancsok, Kisködmön, Boszik és a Denevérek 
  vették, így ők készülhetnek a területi fordulóra.
  A meseverseny célja, hogy játékos szövegfeldolgozás segítségével a gyermekeket ösztönözze az olvasásra, így fejleszthető a tanulók olvasási készsége is. A csapatmunka pedig segít az együttgondolkodásban, egymás véleményének tiszteletben tartására nevel, és az összetartozást erősíti.
  Továbbjutók a területi fordulóra:
  Mókuskák - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda- Diósförgepatony
  Huncutkák - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda- Diósförgepatony
  Mesevadászok - Szabó Gyula Alapiskola – Dunaszerdahely
  Tappancsok- Magyar Tannyelvű Alapiskola- Felsőpatony
  Kisködmön - Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola - Jóka
  Boszik - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda- Diósförgepatony
  Denevérek- Magyar Tannyelvű Alapiskola- Felsőpatony

  30.03.2015 12:28 | tovább »
 • 2015. február 23-án tanulóink elindultak Detva mellé a várva várt sítanfolyamra, hogy elsajátítsák e népszerű téli sport fortélyait. A megfelelő hóviszonyok lehetővé tették, hogy a hét közepére mindenki bátran, magabiztosan siklott Látka lejtőin. A tapasztaltabb síelők csiszolták, bővítették technikájukat, és bátorították a kezdőket. Az esti órákat is aktívan töltötték, lehetőség nyílt az úszásra, pingpongozásra, erősítésre a fitnessben. Az ízlésesen berendezett négycsillagos szálloda kellemes környezetet biztosított a társasjátékok, vetélkedők, baráti beszélgetések számára is.

  30.03.2015 12:18 | tovább »

 •  
  Február 13-án /pénteken!/ Magyarország fővárosa felé vettük az irányt. Városnézés után a Budapesti Operettszínházban a Rómeó és Júlia musicalt tekintettük meg. A sikerdarabra nehéz volt jegyet szerezni, de kitartásunkat siker koronázta, így várakozással teli ültünk a csodálatos nézőtéren. A látványos díszletváltásokat parádés zenés és táncos jelenetek kísérték, melyet hatalmas tapssal jutalmaztunk. A színészek játéka mindenkit magával ragadott. Fantasztikus élményekkel és a csodálatos előadás hangulatával gazdagodva tértünk haza. 
  30.03.2015 08:59 | tovább »
 • FIÚK   -          2015. 03. 11.

  23.03.2015 09:06 | tovább »
 • FIÚK          -        2015. 02. 18.

  23.03.2015 09:05 | tovább »
 • LÁNYOK       -          2015. 03. 10.

   
  23.03.2015 09:06 | tovább »

 • 2015. február 7-én került megrendezésre a szülők és iskolabarátok bálja. A hangulatról a Rondo zenekar gondoskodott nagy sikerrel. Szépen, ízlésesen feldíszített táncterem és asztalok várták a vendégeket A támogatóknak köszönhetően 87 értékes és hasznos ajándék talált gazdára a tombola húzásakor. Külön köszönjük Diósförgepatony község sokoldalú támogatását. Természetesen legnagyobb dicséret a szervezőket, a Szülői Szövetség elnökét, Varga Norbertet és vezetőségét illeti, akik nem sajnálják idejüket a közösségi programok megszervezésére fordítani. Köszönetünket fejezzük ki nekik, valamint minden bálozónak, támogatónak, aki bármilyen módon hozzájárult a bál sikeréhez. A bál teljes nyeresége a szülői szövetségünk számlájára kerül, melyet teljes mértékben intézményünk gyermekeire fordítunk. Jótékonysági bálunk 200 résztvevővel minden idők legsikeresebb szülői bálja volt. Találkozunk 2016. február 13-án ugyanitt!
  24.02.2015 12:33 | tovább »
 • Iskolánkban évről évre szeretettel fogadjuk az óvoda nagycsoportosait. A nagycsoportos óvodások megismerkedtek az első osztályos tanulókkal és a tanító nénikkel. Nagy örömmel vettek részt a kézműves foglalkozásban. Emlékbe hazavitték az elkészített angyalkát, és az ajándékba kapott kis könyvjelzőt. Reméljük, olyan jól érezték magukat a kicsik is, mint a nagyok, és lelkesen mesélték „iskolás” élményeiket otthon.

  16.02.2015 13:30 | tovább »
 • 2015. január 30-án iskolánkban is megtörtént az ünnepélyes beíratás. Az érdeklődő kedves szülőket, valamint a jövendő kisdiákjainkat Fekete Anikó igazgatónő üdvözölte. Az ünnepi aktus további részeként következett a tulajdonképpeni beíratás, a hivatalos okmányok kitöltése. A kis apróságok eközben önfeledten szórakoztak, ismerkedtek az iskolai környezettel, ill. kézműves foglalkozásokon vettek részt. Családias, meghitt környezetben igyekeztünk megfelelő tanácsokkal szolgálni az iskolai előkészületekkel kapcsolatosan a szülőknek és kicsiknek. Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket bizalmukkal, és fogadják sok szeretettel a beíratásról készült jó hangulatú képsorokat!

  16.02.2015 13:27 | tovább »


 • Február 13-án fergeteges farsangi bulin tomboltak az alsó tagozatos diákjaink. Az iskola gyönyörűen feldíszített ebédlőjében igazi discóhangulat  várta a bulizni vágyó gyerekeket. Volt jelmezek felvonulása, sokféle zenés-táncos játék, zsákbamacska. Jókedv, sok mosolygó szempár, bombasztikus vidám hangulat, bulis zene, frissítő jellemezte ezt a délelőttöt.
   
  16.02.2015 12:28 | tovább »
 • A ,,7mérföldes csizmában heted7 határon át”- országos mesevetélkedő 3.fordulójának körzeti versenyére 2015. február 26-án (csütörtökön) kerül sor a diósförgepatonyi művelődési házban. Iskolánkat a 4.osztályos Mókuskák csapata- Nagy Dániel, Nagy Fanni, Szabó Dániel és Puha Zsófia, a 3. és 4. osztályos tanulók alkotta Huncutkák csapata- Tóth Erika, Nagy Máté , Pollák Zsófia

  és Varga Nóra, valamint a 2.osztályos Boszik csapata- Adamiczká Leila, Bernáth Blanka, Bogyó Lara és Gyurkovics Csilla  képviselik.

             Sok sikert kívánunk mindhárom csapatnak!

  16.02.2015 12:23 | tovább »
 • A 2. osztályos tanulók ebben az évben is izgatottan várták a karácsonyt. Szorgosan készülődtek az ünnepekre - mézeskalácsot sütöttek. A finom süteményeket különböző mintákkal díszítették.
  19.01.2015 12:27 | tovább »
 • December 10-én és 11-én írták „kis matematikusaink“ a pitagoriász matematikaverseny iskolai fordulóját. Az egyes osztályokból a következő tanulók lettek eredményesek, azaz ők képviselik majd iskolánkat a járási fordulón:

   

  3.o.        Nagy Máté, Gálffy Pál Dávid                   
                    
  4.o.        Koczó Lázár,  Tóth Erika                  
                            
  6.o.        Molnár Frigyes,  Tóth Zsófia, Pálmay László            
                                             
  7.o.        Gálffy Emese Anna  

  8.o.        Németh Viktória
   

  Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a járási fordulón!

  12.01.2015 12:38 | tovább »
 • Az óvodások és tanulók köszönik a helyi Szülői Szövetség karácsonyi ajándékát, a hüllőkiállítást.

  29.12.2014 13:46 | tovább »

 • December 18-án a II. Móricz Napok keretén belül rendeztük meg az Aranykert programot felső tagozatos tanulóink részére. Fellépett, és nagy sikert aratott az Aranymetszés verséneklő együttes. Az előadók bevonták tanulóinkat is színvonalas műsorukba, amely osztatlan sikert aratott körükben. A program folytatásaként ünnepi ebédre került sor, melyre meghívtuk nyugdíjas pedagógus kollégáinkat, ill. alkalmazottainkat is. A baráti hangulatú, kötetlen beszélgetésen felidéztük régi emlékeinket, és tájékoztatást adtunk iskolánk mai életéről. Az ünnephez méltó színes kultúrműsort kis óvodásaink és iskolánk tehetséges tanulói szolgáltatták.
  29.12.2014 13:43 | tovább »
 • Hagyományunkhoz hűen, óvodánkban ezen a héten került sor a karácsonyváró ünnepségre. A gyermekek nagy izgalommal várták szüleiket, hogy együtt ünnepeljenek. A kis- és nagyosztályos gyerekek közös műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd saját kezűleg készített ajándékot nyújtottak át. Görcs Linda és testvére, Tamás, ízelítőt adtak az egész éves néptánc oktatásból. A műsor végén a gyermekek birtokukba vették a karácsonyfa alatti meglepetés játékokat.

  19.12.2014 11:07 | tovább »
 • 2014. december 17-én került megrendezésre a II. Móricz Napok keretén belül a Szivárvány alsó tagozatos program az SzMPSz Dunaszerdahelyi Területi Választmányának támogatásával. Ezzel a rendezvénnyel tisztelgünk intézményünk névadójának nagysága előtt. A 4. osztályos tanulók játékos irodalmi vetélkedőn mérték össze erejüket. Az irodalmi verseny feladatai Móricz Zsigmond verses állatmeséihez kapcsolódtak. A vetélkedőn részt vevő kisdiákok az író idejéből származó régi tárgyak bemutatásával is készültek. Az iskola folyosóját szebbnél szebb meseillusztrációk díszítették, melyeken Móricz Zsigmond állatmeséinek kedves szereplői elevenedtek meg. Az irodalmi vetélkedőbe és a rajzpályázatba bekapcsolódó tanulók oklevet és ajándékot kaptak jutalmul. Végezetül a gyerekek megtekintették tehetséges óvodásaink és iskolásaink kultúrműsorát. Köszönjük a környező falvak iskoláinak - Hodos, Nagyabony - hogy jelenlétükkel még emlékezetesebbé tették ezt a napot.

  19.12.2014 11:06 | tovább »
 • II. Móricz Napok az intézményünk mellett működő  Szülői Szövetség és az SZMPSZ területi választmányának támogatásával

  december 17. 
  Szivárvány program  az alsó tagozatosoknak

   

  december 18. Aranykert program a felső tagozatosoknak 
  /Aranymetszés együttes koncertje, nyugdíjas pedagógusok és alkalmazottak fogadása/

   

  december 19. 
  Karácsonyváró 
  Hüllőbemutató

  11.12.2014 16:46 | tovább »
 • December 5-én kisiskolásaink a Komáromi Jókai Színházban jártak, ahol A három kismalac című zenés bábjátékot nézték meg. A három kismalac története vadonatúj feldolgozásban került színre a gyermekek nagy örömére, akik jól szórakoztak a három kismalac és az ordas farkas történetén.

  08.12.2014 07:45 | tovább »
 • A gyerekek örömére az óvodába és az iskolába is minden évben ellátogat a Mikulás. Ebben a tanévben december 5-én fogadtuk Szt. Miklós utódját. Mikulásunk és krampuszai délelőtt a szép énekekért, versekért édességgel jutalmazták meg ovisainkat és diákjainkat. A Mikulás jelenléte igazán ünnepivé és izgalmassá tette ezt a szép napot, ráadásul a gyerekek ígéretet tettek arra, hogy ezentúl mindig csak jók lesznek.

  08.12.2014 07:43 | tovább »
 • Iskolánkban minden évben megrendezzük kisdiákjaink számára az adventi koszorúkészítést. A karácsonyi énekek és a fenyő illata igazi adventi hangulatot varázsolt az osztálytermekbe és a folyosóra. A program remek hangulatban telt el, melyen a gyerekek és a szülők nagy örömmel, jókedvűen vettek részt, és készítették el a szebbnél szebb alkotásokat. A közös munka során a tanulók megérezhették a karácsonyra való készület izgalmát. A délután végére számtalan csodálatos remekmű készült el, amelyeket meg is örökítettünk az alkotókkal.

  05.12.2014 11:39 | tovább »
 • November 11-én több országban ünneplik a „Remembrance Day”-t, azaz a Megemlékezés napját. Falunkban is sor került a megemlékezésre a háborúban elesettekért emelt emlékműnél. Célunk az volt, hogy megemlékezzünk az első világháború végetérésére, a tizenegyedik hónapban, a tizenegyedik napon, a tizenegyedik órában. (1918. november 11., 11:00) Verset szavaltak Bernáth Kinga és Molnár Viktória 9. osztályos tanulók. Ezt követően a lakosok és a diákok mécseseket helyeztek el a világháború hősi halottjainak emlékére.

  04.12.2014 09:50 | tovább »
 • November 28-án 13.00 órától diákjaink adventi koszorút és ünnepi asztaldíszeket készítettek. Kicsik és nagyok, szülők, nagyszülők és pedagógusaink együtt töltötték el az időt, békességben, nyugalomban. A délutáni hangulatot karácsonyi dalok tették még meghittebbé. Iskolánk karácsonyfáját is ünnepi díszbe öltöztettük. Az együttműködés, az egymás segítése jellemezte ezt a nagyszerű délutánt.

  04.12.2014 09:49 | tovább »
 • November 28-án szeretettel fogadtunk minden érdeklődőt és a környező kisiskolák negyedikes tanulóit és szüleiket. Bemutattuk és tájékoztatást adtunk iskolánk belső életéről, az itt folyó magas szintű oktató-nevelő munkánk eredményeiről. Ezen a napon lehetőséget biztosítottunk a tanórai tevékenységbe való bepillantásra, valamint megismerkedhettek a kitűnően felszerelt számítástechnikai tantermeink adta lehetőségekkel.

  04.12.2014 09:47 | tovább »
 • Egy ismert hazai bank/ Tatra banka/ jóvoltából angol zsebszótárak és a szlovák szófajokat összefoglaló táblázatok érkeztek iskolánkba. Az ajándék szótárakkal a 6., 7. és 8. osztályos tanulóink, a szófajok rendszerével pedig negyedikes diákjaink lettek gazdagabbak. Ezúton is köszönjük a Tatra banka munkatársainak, ill. a velük szorosan együttműködő Taktic Kiadónak a hasznos segédanyagot.

  04.12.2014 09:45 | tovább »
 • Iskolánk tanulói, Bernáth Boglárka és Molnár Viktória kiválóan szerepeltek a  Kincskeresők regionális értékeket kutató országos konferencián Dunaszerdahelyen. Munkájukban, „Rátermett gyerekek” Diósförgepatonyban  címmel  az 1980-as évek kiváló sporteredményeit mutatták be nagy sikerrel. Gratulálunk a lányok szerepléséhez! A munka megtekinthető itt.

  04.12.2014 09:43 | tovább »
 • Az őszi szünet előtti utolsó délután  különböző formájú és nagyságú dísztökök, falevél, őszi növény lepte el a 3.osztályt, hiszen, ha itt az ősz, akkor nem maradhat el a „Tökfesztivál“. A hagyománnyá vált izgalmas rendezvényre nagy lelkesedéssel készültek a gyerekek, szülők és  pedagógusok  egyaránt. Az otthonról hozott termésekből  ötletes kreáció született. Köszönjük a kedves szülőknek, hogy ilyen csodálatos közös délutánnal segítették emelni őszi ünnepünk fényét.

  04.12.2014 09:34 | tovább »
 • Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot.
  A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a szervezők összesorsolják csehországi vagy szlovákiai iskolákkal. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket a kisorsolt iskolának kell  elküldeni.
  A projekt célja nemcsak a kapcsolatteremtés az iskolák között, hanem az olvasás népszerűsítése is a könyvjelzők cseréje révén.
  Iskolánk első alkalommal kapcsolódott be az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programba. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Tanulóink nagy örömmel készítették a szebbnél – szebb könyvjelzőket. A különböző technikával készült könyvjelzőket az Iglói járásban levő Márkusfalvai Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulóival cseréltük ki.

  25.11.2014 12:20 | tovább »
 • 20.11.2014 15:12 | tovább »
 • 2014. 11. 5-én a dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskola tanárnője, Fekete Gabriella és az iskola diáklányai bemutatót tartottak nyolcadikos és kilencedikes tanulóinknak. A tanárnő szakszerű előadásában elhangzott, mennyire fontos, hogy elsajátítsuk az elsősegélynyújtás alapjait, hiszen ezzel életeket menthetünk. Diákjaink érdekes és hasznos tapasztalatokkal lettek gazdagabbak az előadás végén.

  12.11.2014 12:50 | tovább »
 • Idén november 6-án került sor iskolánkban a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjának átvételére. A Beiratkozási Program azzal a céllal jött létre, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását, ill. hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A Rákóczi Szövetséget Bajnóczi Gábor képviselte, aki ismertette a Beiratkozási Program lényegét. Az ünnepélyen részt vett Ibolya Olivér, a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap vezetője. Kis elsősünk és iskolánk énekkaros tanulói nagyon szép műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

  12.11.2014 12:48 | tovább »
 • A Katedra Alapítvány 2014. október 24-én XXIII. alkalommal rendezte meg a Katedra Napok konferenciát a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban. Ezen a rendezvényen került sor a Kedvenc könyvem elnevezésű esszépályázat kiértékelésére. Nagy örömünkre Bernáth Kinga 9.B osztályos tanulónk a több mint 80 pályázó közül a III. kategória 3. helyét szerezte meg. A díjazott pályamű itt olvasható

  11.11.2014 07:48 | tovább »
 • Iskolánk  kilencedikesei  november 6-án részt vettek  a Dunaszerdahelyi Járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal által szervezett immár hagyományossá vált pályaválasztási börzén.

  Ez az esemény évről évre arra szolgál, hogy régiónk közép- és szakközépiskolái bemutathassák a diákoknak azt, amivel foglalkoznak, amit oktatnak, és kedvet csináljanak hozzá, egyúttal segítsenek  végzőseinknek eldönteni, hova tovább.

  11.11.2014 07:42 | tovább »
 • Már délelőtt folyamán nagy volt az izgalom az óvoda udvarán. Őszi díszbe öltöztettük a faházikót, és összegyűjtöttük a délutáni díszítéshez szükséges kellékeket.  A szülők és gyerekek fúrták - faragták  a szebbnél szebb töklámpásokat, amelyek még ma is világítják az óvoda bejáratát. 

  06.11.2014 12:41 | tovább »
 • Az Ember - és természetvédelem keretén belül iskolánk felsős tanulói projekteket készítettek. Kamatoztathatták szlovák és angol nyelvi ismereteiket, valamint kreativitásukról is tanúbizonyságot tehettek. Munkáik pedig magukért beszélnek.

  06.11.2014 11:39 | tovább »
 • Szerda délután a 8. osztály utó Halloween  partit tartott. A diákok lázasan készülődtek az eseményre, jelmezekbe bújtak és profi arcfestőket megszégyenítve alkották meg sminkjeiket. Először jelmezszépségversenyt rendeztek, a pizzázás után előkerült a seprű is, a limbó elengedhetetlen kelléke…
  06.11.2014 11:36 | tovább »
 • A családi délutánon a szülők a gyerekekkel együtt közösen készítették a mosolygós, morcos, szomorú és ijesztő tökfigurákat. A késő délutánig tartó mulatság finom falatokkal - sült tök kóstolásával zárult. A szülők és a gyerekek nagyon jól érezték magukat a programon. A délután, a közös tevékenység és játék élmény volt a résztvevők számára.

  06.11.2014 09:21 | tovább »

 •  
  7., 8. és 9. osztályos tanulóink 2014. 10. 7- én színházi előadáson vettek részt Dunaszerdahelyen. A Feleségek felesége című monodrámát tekintették meg, amely Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmét mutatta be.
  15.10.2014 10:16 | tovább »
 • Az iskolai klubot látogató gyerekek október 3-án sem tétlenkedtek. Ajándékokat készítettek a nagyszülők részére, hogy kifejezzék hálájukat odaadó gondoskodásukért, szeretetükért.
   

  14.10.2014 08:06 | tovább »
 • 2014. szeptember 23-án „Utazó Fizika Show“ címmel tartottak látványos kísérletbemutatót a Csodák Palotája munkatársai a Vámbéry Ármin Alapiskola aulájában, melyen iskolánk 10 tanulója is részt vett. Szórakoztató, közérthető és átélhető módon ismerkedhettek diákjaink a természet törvényeivel, a fizika csodálatos és meghökkentő világával.
  Csodálatos kísérleteknek lehettünk szem és fültanúi. Köszönjük!
  06.10.2014 11:43 | tovább »
 • Szeptember 22-én, egy hétfői délutánon színházba látogattunk. Megtekintettük a Nová scéna termében a Holle anyó című előadást, amelynek nagy sikere volt gyerekeink körében. Az előadás után tanulóink lefényképezkedtek a szereplőkkel.
  06.10.2014 11:40 | tovább »

 •  
  Iskolánk 6. és 7. osztályos tanulói szeptember 29-én Pozsonyban megtekintették a Tutanhamon-kiállítást, amely az ókori Egyiptom misztikus világába nyújtott bepillantást. Tanulóink abban a formában láthatták a tárgyakat, ahogyan Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél 1922. november 4-én elsőként pillantotta meg a fáraó fantasztikus kincseit. A tárlaton egymás után nyíltak meg a sírkamrák. A kiállítás második részében tanulóink teljes pompájukban láthatták a sírkamra legfontosabb leleteit; kincsesládák, a kvarcit szarkofág másolata és a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított szentélyek másolatait. A tárlat felvonultatja Tutanhamon ékszereit, harci szekerét, és híres aranymaszkjának tökéletes másolatát.
  A világszerte ismert kiállítás elnyerte tanulóink tetszését, s élményekben gazdagon tértek haza.
  06.10.2014 11:41 | tovább »
 • 12.09.2014 10:53 | tovább »
 • Základná škola s materskou školou Zsigmonda Móricza s vyučovacím  jazykom maďarským – Móricz Zsigmond Alapiskola  és Óvoda týmto podáva informáciu o voľných pracovných miestach na základe § 6 zákona č. 552/2003 Z. z. na obsadenie pracovného miesta:

  asistent učiteľa  (2 voľné pracovné miesta),

  pedagogický zamestnanec v materskej škole (1 voľné  pracovné miesto)

  s možným nástupom 02. 09. 2014.

  Oznámenie.doc

  12.09.2014 10:53 | tovább »

Újdonságok

Kapcsolat

 • ZŠ s MŠ Zsigmonda Móricza s VJM - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
  Hlavná 193 930 02 Orechová Potôň
 • +421 x 31 5543328

Fényképalbum