Menü:

 • Ahogy megérkezett a meleg idő, ötödikes diákjaink úszótanfolyamra indultak a dunaszerdahelyi termálfürdőbe. A legtöbben közülük már magabiztosan úsztak, de e pár nap alatt sikerült tökéletesíteni a technikájukat. Azok, akik most ismerkedtek az úszással, nagyon szépen elsajátították e sport alapjait, amelyet a nyári szünetben biztos kamatoztatni tudnak majd a családi fürdőzések során.
  15.07.2019 15:18 | tovább »
 • Június 19-én óvodánk nagycsoportosai vettek búcsút az intézménytől. Ők szeptembertől már az iskola padjait koptatják. Színvonalas műsorral búcsúztak óvónőiktől, szakácsnéniktől, kis- és középső csoportos társaiktól. Versekkel, mesével, énekekkel, népi táncokkal, örvendeztették meg szüleiket, nagyszüleiket és az őket ünneplő közönséget. A szülők meghatódottan, gyönyörű virágokkal köszöntötték gyermekeiket, óvodapedagógusokat és az intézmény vezetőit.
  15.07.2019 15:17 | tovább »
 • Június 7-én "Nebojme sa slovenčiny" elnevezésű szlovák nyelvi verseny zajlott az iskolában. 27 tanuló két kategóriában versenyzett. Az 5. és 6. osztályosok szövegértésben, helyesírásban és párbeszéd alkotásában mérhették össze tudásukat, rátermettségüket, a 7., 8. és 9. évfolyam tanulói az említett feladatokon kívül előadták a rövid felkészülés során kidolgozott fogalmazásukat. A szóbeli feladatoknál a zsűri tartalmi és nyelvhelyességi szempontból értékelte a tanulók teljesítményét. A verseny helyezettjei: I. kategória: 1. helyezett : Horváth Kira Mónika 2. helyezett: Nagy Bernadett, Varga Katalin 3. helyezett: Kameniczký István II. kategória: 1. helyezett: Nagy Máté 2. helyezett: Puha Lilla, Varga Nóra 3. helyezett: Bartal Anikó A zsűri tagjai: Ing. Kacsik Ágnes, Mgr. Kosztolánszky Malvina, Mgr. Varga Aranka Büszkék vagyunk tanulóink szlováknyelv- tudására, és reméljük, jövőre is szép számban bekapcsolódnak a versenybe! Mgr. Varga Aranka, a zsűri elnöke
  15.07.2019 15:16 | tovább »
 • Iskolánk 2 tanulója szerepelt sikeresen a „Fesd meg a karácsonyt! „ címmel meghirdetett rajzpályázaton. Aranyossi Leila, 1. osztályos tanuló az 1. kategóriában a II. helyet szerezte meg.Felkészítője: Mészáros Anikó.Rózsár Jázmin, 4. osztályos tanuló a 2. kategóriában a III. helyet szerezte meg. Felkészítője: Iváncsai Anita.Gratulálunk!
  20.06.2019 16:49 | tovább »
 • Diósförgepatonyi Csipcsirippek a Duna Menti TavaszonIskolánkban sokéves hagyománya van a színjátszásnak. A gyerekekkel már több mesét feldolgoztunk, amelyeket különböző rendezvényeken adtunk elő. Ebben az évben elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat a gyermekszínjátszók és bábosok országos fesztiválján, a Duna Menti Tavaszon is. Erre az alkalomra a „Sün Balázs“ című bábjátékkal készültünk. A sikeres nyárasdi előválogató után álmunk valóra vált. Színpadra léphettünk Dunaszerdahelyen, ahol csoportunk bronz sávos minősítésben részesült. Köszönjük a Szülői Szövetség anyagi támogatását, Aranyossi Anita kreativitását és fáradságos munkáját a sünik elkészítésében. Dicséret illeti a gyermekeket is, akik bátran képviselték iskolánkat ezen a rangos rendezvényen.Mészáros Anikó és Molnár Erika tanító nénik
  20.06.2019 16:49 | tovább »
 • Héten az „ Élet a víz partján“ témakörrel foglalkoztak kiscsoportos ovisaink. Gólyákról, békákról énekeltek, verseltek, meséltek, feladatlapot oldottak. A vidám figurák segítségével a számolást is gyakorolták. Az elvégzett feladat után kis vonatukkal a vízpartra utaztak.
  20.06.2019 16:48 | tovább »
 • Iskolánk alsó tagozatos tanulói május 29-én a negyvennégy éves Duna Menti Tavasz előadásán jártak. A rendezvénysorozat keretén belül szerkesztett játékokat tekinthettek meg. A gyerekek szoríthattak a hazai Diósförgepatonyi Csipcsirippeknek, akik nagy sikert arattak a nézősereg körében. Az előadás után sütizés és fagyizás várta a gyerekeket.
  20.06.2019 16:48 | tovább »
 • Átdobós versenyt rendezett május 27-én a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont a 2011. január 1-jétől fiatalabb gyermekeknek. A tornán lányok és fiúk állhattak csatasorba, utóbbiak közül egyszerre legfeljebb ketten tartózkodhattak a pályán. Iskolánk csapata hatból hat mérkőzést magabiztosan megnyert, így veretlenül zárta a városi csapatok rangadóját. Mindenki egy-egy éremmel gazdagodott.Résztvevők: Vámbéry Ármin Alapiskola, Szabó Gyula Alapiskola, Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Jilemnicky utcai Alapiskola és Smetana ligeti Alapiskola. A díjakat Szabó Zsuzsanna, a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont igazgatója adta át a gyermekeknek.
  20.06.2019 16:47 | tovább »
 • Iskolánk tanulója, Zemanová Vanessa eredményesen szerepelt a Galántai Népművelési Központ nemzetközi képzőművészeti versenyén. A kiállítás megnyitójára és az ünnepélyes kiértékelésre 2019. május 23-án került sor Galántán , ahol a díjazott tanuló átvehette az elismerő oklevelet és ajándékot. Gratulálunk!
  20.06.2019 16:46 | tovább »
 • A héten „ Afrikában kirándult“ a kiscsoport. A foglalkozás során a színkeverés és a festés technikáját gyakorolták. Minden kiskatica egy exotikus álattal tért haza.
  20.06.2019 16:45 | tovább »
 • Hasznos és vidám gyermeknapi kínálattal vártuk a diósförgepatonyi “ Móriczban” a gyermekes családokat. Ezúttal az időjárás is kegyes volt hozzánk, a napsütés és a változatos kínálat kicsalogatták a falu apraját-nagyját. Mi várt rájuk? Kivonultak az önkéntes tűzoltók, volt állatsimogató, buborék foci, kis légvár, óriás csúszda, arcfestés, gyöngyfűzés, korongozás, agyagozás, kosárfonás és sport. A mozogni vágyók Exatlon, Spartan Kids, buborék foci, kézilabda és a Lagúna dance crew és Maxer dance küzül válszthattak. A sport programokat a szülők, tanárok és gyerekek focimeccse zárta. Az adakozó és ügyes kezű szülőknek köszönhetően a büféasztal roskadásig telt finomabbnál finomabb ínyencségekkel. A feledhetetlen napról gyermeknapi emlékként ajándékba minden gyermek egy róla készült fényképet vihetett haza. Diósförgepatony Önkormányzata, a Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda pedagógusai és a Szülői Szövetség vezetősége a fergeteges napot ezúton köszöni mindenkinek, aki anyagi vagy étel-ital felajánlással, valamint személyes közreműködéssel segítette gyermekeink önfeledt szórakozását.
  20.06.2019 16:45 | tovább »
 • Nagycsoportos ovisaink is ellátogattak Dunaszerdahelyre a Duna Menti Tavaszra. Csodálkozva nézték végig a bábos előadásokat. A mesék után egy kis fagyizásra is sor került. Fáradtan de élményekkel teli tértek vissza az óvodába.
  20.06.2019 16:44 | tovább »
 • 2019. május 25-én a komáromi Kultúrpalota dísztermében került sor a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett V. Felvidéki Tehetségnapra, amelyre azok a tanulók és felkészítőik kaptak meghívást, akik különböző területeken kiemelkedő országos és nemzetközi eredményt értek el. Nagy örömünkre a 85 jutalmazott diák között volt iskolánk 7. évfolyamos tanulója, Nagy Máté is, aki a magyar nyelv területén ért el kimagasló eredményt. A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny területi 1. és országos 2. helyezettje. Máté felkészítő pedagógusával együtt nem tudott részt venni ezen a rangos rendezvényen, mivel a helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjén szerepelt Budapesten. Az Eötvös Lórand Tudományegyetemen öt ország legjobb helyesírói mérettették meg tudásukat, kategóriánként 40 tanuló. Máté ezúttal is kitűnő teljesítményt nyújtott. Könyvjutalomban részesült, valamint Keszler Borbála, neves magyar nyelvtudóstól oklevelet vehetett át. Gratulálunk Máténak a szép sikerekhez! Felkészítő: Orisko Éva
  20.06.2019 16:43 | tovább »
 • Május 21-én került megrendezésre a járási atlétikai verseny Dunaszerdahelyen. Ezen a napon diákjaink két kategóriában versenyeztek, vagyis az 1.-3. és 3.-5. évfolyamos tanulóink mérettették meg magukat.Sportolóink sikeresen képviselték iskolánkat, s így a kitűnő eredmények sem maradtak el:Dobogós helyezést értek el:Wiedermann Samir – 1. hely /dobás távolba/, Gyurkovics Annabell – 2. hely /dobás távolba/, Németh Levente – 2. hely /300 m/, Rózsár Jázmin – 2. hely /300 m/, Pollák Emma – 3. hely /300 m/, Gerasimov Zara – 3. hely /dobás távolba/További versenyzők: Nagy Béla, Dömény Rebeka, Dömény Levente, Straka Zsombor, Miklós Áron, Stojka Santiago, Molnár László, Czucz Adrián.Gratulálunk!
  20.06.2019 16:43 | tovább »
 • Iskolánk ötödik évfolyamos tanulói bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett Irodalmi Versenybe. A négyfordulós levelezős verseny feladatait kitűnő eredménnyel oldották meg, így a Diósi Tökmagok csapata bejutott az országos döntőbe, amelyre május 15-én került sor Dunaszerdahelyen. Az I. kategória versenyzőit Fekete István ifjúsági regénye, A koppányi aga testamentuma repítette el a múltba, a XVI. századba. A gyerekek bepillanthattak a végvári vitézek életébe, tudomást szerezhettek a hódoltság korának mindennapjairól, és az akkori török-magyar kapcsolatokról. A vetélkedőn diákjaink nagyon ügyesen szerepeltek, a Diósi Tökmagok csapata a 3.helyezést érte el. Gratulálunk a szép eredményhez!Az irodalmi vetélkedő résztvevői az 5.évfolyamból: Gerasimov Sebastián, Lelkes Márk és Molnár László.
  20.06.2019 16:42 | tovább »
 • Iskolánk 8. évfolyamos tanulói, Sátor Bence, Varga Nóra és Nagy Fanni ezúttal a Katedra Irodalomverseny II. kategóriájában (7- 9. évfolyam) az országos döntőn szerepeltek kitűnően. Kitartó munkájuknak köszönhetően országos VI. helyezést értek el.A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő országos döntőjének résztvevői, Koczó Lázár, Nagy Dániel, Szabó Dániel, szintén kiválóan szerepeltek.Gratulálunk az elért eredményekhez!
  20.06.2019 16:42 | tovább »
 • A Katica csoportban a tavaszi virágokkal ismerkedtek kis ovisaink. Külső jegyeik alapján csoportosították őket és mondókákat, rövid énekeket csatoltak a virágokhoz.
  20.06.2019 16:40 | tovább »
 • Negyedik osztályos diákjaink bekapcsolódtak az átdobós versenybe. Az első megmérettetés a járási döntő volt, ahol sportolóink magabiztos kettős győzelemmel kvalifikálták magunkat a kerületi döntőre.A kerületi döntő 2019. május 17 –én került megrendezésre Szereden.Szoros mérkőzések után három fős csapatunk a nagyszerű negyedik helyen végzett Szered, Nagyfödémes és Križovany mögött. Iskolánk diákjai sok tapasztalatot szereztek a vesenyen, amelyet majd a jövőben megpróbálnak kamatoztatni.Az átdobós csapat tagjai: Rózsár Jázmin, Kiss Ádám, Nagy Levente.
  20.06.2019 16:40 | tovább »
 • A dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrséggel együttműködve a biztonságos közlekedésről tartott előadást ovisainknak és az alsó tagozatos diákoknak.
  20.06.2019 16:39 | tovább »
 • 2019. május 13-án iskolánk Szuper Négyes csapata képviselte Szlovákiát Hódmezővásárhelyen a „7 mérföldes csizmában hetd7 határon át” elnevezésű mesevetélkedő magyarországi döntőjén. Az idei vetélkedő keretét a magyar népmesék adták. Benedek Elek születésének 160., valamint halálának 90. évfordulója alkalmából az ő meséi közül válogattak a szervezők. Csapatunk - Bernáth Zsófi, Varga Krisztina, Nagy Levente, Varga Tamás - a nagyszerű 6. helyezést érte el. Köszönjük Kiss Edina, tanárnő, felkészítő munkáját. Gratulálunk a kiváló eredményhez! Egyben köszönjük, Nagy István és Varga Norbert szülők segítségét!
  20.06.2019 16:38 | tovább »
 • A vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete minden évben megszervezi a fiatal életmentők versenyét, melynek célja az elsősegélynyújtás fejlesztése, gyakorlása. 
  A versenynek a dunaszerdahelyi Max bevásárlóközpont adott otthont, ahol az alapiskolák diákjai különböző fiktív balesetek, sérülések elszenvedőinek segítettek, segítséget hívtak, illetve ellátták őket. Diákjaink is sikeresen vették az akadályokat, méltón képviselték iskolánkat.
  20.06.2019 16:37 | tovább »
 • Helyszínül az impozáns Mol Futballakadémia szolgált Dunaszerdahelyen. A 11 benevezett csapatból 8 jelent meg a megmérettetés helyszínén, s kezdte meg a küzdelmeket. Fiúk mellett lányok is lehetőséget kaptak a játék során. Fiatal / főleg másodikosokból álló / csapatunk a kezdeti nehézségeket követően egyre jobb teljesített nyújtott, így végül a remek 5. helyet szerezte meg a járási döntőben. Gratulálunk ifjú sportolóinknak!
  16.05.2019 09:18 | tovább »
 • Májusban minden virágzik, zöldül, és az utolsó hűvös éjszakáknak is búcsút intünk. Ezért is választottuk tanulmányi kirándulásunk időpontjául e kedves hónap közepét, amikor iskolánk 6. osztályos tanulói kertlátogatásra indultak a technika órán. Miklós János bácsinál igazi falusi kertre leltünk. Volt ott minden, ami a hagyományos kertészkedéshez szükséges: kis üvegház palántanevelésre, szájasverem terménytárolásra, rendezett ágyások, gyümölcsfák és bokrok, víztárolók, virágágyások, szőlőlugasok stb. Rengeteg ötletet láttunk, sok jó tanácsot kaptunk, melyeket remélhetőleg hasznosítani tudunk majd a gyakorlatban is. Köszönjük az élményt és a szívélyes vendéglátást!
  16.05.2019 09:18 | tovább »
 • „Mert mindenik tükör volt, Ahonnan láthatám: Hogy a földön nekem van Legszeretőbb anyám!“ Május 7-én óvodánk és iskolánk gyermekei az egyik legszebb tavaszi ünnep alkalmából az édesanyákat és nagymamákat köszöntötték. A gyermekek színes, színvonalas műsorában a néptánc mellett helyet kaptak a szavalatok, gyönyörű dallamok, sőt még színjátszóink is megmutatták tehetségüket. A megható ünnepségen zsúfolásig megtelt a helyi kultúrház, ahol a könnyes szemű közönség minden szereplő gyermeket tapssal jutalmazott.
  16.05.2019 09:17 | tovább »
 • Az 1. és 2. évfolyamos diákok részére megrendezett Tipos MiniHandball Liga II. regionális fordulójára 2019. május 2-án került sor. a dunaszerdahelyi Városi Sportcsarnokban. A sporteseményt a Szlovák Kézilabda Szövetség, a Dunaszerdahelyi Regionális Központ, a HC DAC és a Tipos Rt. támogatta. A mostani fordulóban összesen tizennyolc csapatnyi fiú és lány versengett a gólokért. Iskolánk csapata ismét veretlenül zárt a torna élén, így dobójátékosaink büszkén vehették át a tavaszi bajnoknak járó jutalmakat.
  16.05.2019 09:16 | tovább »
 • A Föld napja alkalmából világszerte rengeteg környezetvédelmi programot szerveznek. Április 26-án a mi iskolánk is színes programokkal próbálta felhívni a gyerekek figyelmét Földünk természeti környezetének megóvására. Először felső tagozatos tanulóink drogmegelőző előadáson vettek részt, mely bemutatta, hogy a drog rabságából sokszor a legjobb szándékkal sem tud szabadulni a beteg. Dobsa Melinda pedig a környezettudatosságról tartott érdekes előadást a 3., 4. és 5. osztályos tanulóinknak. Ötödikes tanulóinkról egy rövid teszt során kiderült, hogy mennyire környezettudatosak. Részt vettünk községünk takarításában, ahol több zsáknyi szemetet gyűjtöttünk, majd kicsinosítottuk udvarunkat. Érdemes megemlíteni, hogy a kesztyűket Nagy József európai parlamenti képviselőtől kaptuk. A délelőtt során az alsó tagozatos diákok kreatívabbnál kreatívabb tárgyakat készítettek. Papírgyűjtés kiértékelésével zártuk a napot, ahol a legszorgalmasabbakat ajándékkal jutalmaztuk. A mozgalmas nap végén Cseh Gábor cukrászmester ajándékozta tortából mindenki jóízűen falatozhatott. Bízunk benne, hogy a nap folyamán sikerült ráébreszteni diákjainkat bolygónk megóvására. Reméljük, móriczos diákjaink továbbra is tudatos természet – és környezetvédők lesznek!
  16.05.2019 09:16 | tovább »
 • Ha április, akkor Barátság futóverseny, melyet délelőtt hagyományosan a kölyök futás előz meg. Így volt ez 21-én, nagyszombat reggelén is. A szervezők, futók és szurkolók közös örömére az időjárási feltételek a lehető legjobban alakultak. A futópálya is kitűnően elő volt készítve. Először a felső tagozatos diákok, majd az alsós fiúk és lányok futották le a korosztályuknak megfelelő távot. Őket követték a kis ovisok, akiket a szép számban megjelent szülők és nagyszülők bátorítottak leginkább. A gratulációk mellé valamennyi „kölyök“ futó jutalomban részesült. Az oklevél és édesség mellé mindenkinek jutott egy-egy gyönyörű húsvéti érem is. A Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda vándorserlegét a legaktívabb osztályként számon tartott első osztály atlétái vehették át. Az egészségért és közösségért nem szavakkal, hanem tettekkel lehet tenni leginkább. Bízunk benne, hogy egy év múlva még több gyermek bekapcsolódik e népszerű sportrendezvénybe, hiszen „Nem az a fontos, milyen gyorsan futsz, sőt az sem, hogy milyen kecsesen. A lényeg a kitartás, hogy talpon maradj, és bármilyen lassan is, de haladj előre. “/Dean Ray Koontz/ Találkozzunk jövőre is!
  16.05.2019 09:15 | tovább »
 • Jótékonysági projekt keretén belül valósítja meg a bősi Bindics László és felesége, Bodó Ágnes a Mindennapi hősök elnevezésű kezdeményezését, ami annyit takar, hogy régióbeli magyar tannyelvű alapiskoláknak készítenek egy-egy dicsőségtáblát, amelyre felkerülhetnek azok a tanulók vagy csapatok, akik az adott iskolában kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. 
  A cél nagyon nemes, hisz a gyerekek mindennapi kitartó munkájának, eredményeként kerülhetnek fel erre a táblára. A mi dicsőségtáblánkra ezidáig azok a tanulóink kerültek fel, akik a februári és márciusi hónapban kiváló eredményeket értek el tanulmányi- és sportversenyeken.
  A kidobós lánycsapat tagjai: Bartal Anikó, Bódis Enikő, Bogyó Lara, Dušek Vivien, Gyurkovics Csilla, Horváth Rebeka Zsóka, Kovács Karin, Nagy Anett, Papik Zsóka, Simon Klaudia, Varga Katalin, Virágh Noémi, Nagy Bernadett, Puha Lara
  16.05.2019 09:14 | tovább »
 • Május 3-án tartottuk meg óvodánkban az anyák napi műsort. Mindkét csoportban kedves kis műsorral készültek, melyet anyukák, nagymamák, dédmamák csodálhattak meg. A gyerekek nagyon ügyesen felkészültek a köszöntőre, és az énekek, versek mellett kis ajándékkal is kedveskedtek anyák napja alkalmából. Gratulálunk a gyerekeknek és az őket felkészítő óvónőknek is!
  16.05.2019 09:13 | tovább »
 • Iskolánk 2 tanulója szerepelt sikeresen a csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház „Rajzolj és nyerj! “címmel meghirdetett rajzpályázatán, amelyre ebben az évben 476 pályamű érkezett. Soóky Dániel, 1.osztályos tanulónk a 2. kategóriában a II. helyet szerezte meg, Gyurkovics Leila, 3. osztályos tanulónk ugyancsak a 2. kategóriában különdíjat kapott. Az ünnepélyes díjátadásra 2019. április 12-én került sor, ahol a gyerekeket az ajándékokon kívül Écsi Gyöngyi interaktív meséjével is megajándékozták a szervezők. Gratulálunk kis képzőművészeinknek!
  16.05.2019 09:13 | tovább »
 • Felső tagozatos fiú sportolóink a járási kézilabda döntőben vettek részt a városi sportcsarnokban 2019. 4. 30-án, ahol színvonalas mérkőzés után a dobogós második helyet szerezték meg! A jövőben törekedni fogunk arra, hogy megnyerjük a járási fordulót, és kijussunk a kerületi döntőbe.
  Kézilabdacsapatunk névsora: Bernáth Bálint Elemér, Bernáth Krisztián, Kecskés Gergő, Molnár Péter, Nagy Balázs, Lelkes Viktor, Nagy Máté, Koczó Lázár, Gálffy Pál Dávid
  16.05.2019 09:11 | tovább »
 • Diákjaink, Sátor Bence és Nagy Máté ismét jelesre vizsgáztak magyar helyesírásból. Ezúttal az érsekújvári országos döntőn értek el kimagasló eredményt. Mindketten pontszerző helyen végeztek. Bence az 5. helyet, míg Máté a 2. helyet szerezte meg, így nagy örömünkre képviselheti iskolánkat a Kárpát-medencei döntőn, Budapesten. Gratulálunk a fiúk kiváló teljesítményéhez, és Máténak sok sikert kívánunk Budapesten! 
  Felkészítő pedagógus: Orisko Éva
  02.05.2019 13:55 | tovább »
 • A járási pitagoriász matematikaversenyen iskolánk négy tanulója lett eredményes megoldó: 
  4.osztály: Soóky Gergő - 3. hely 
  5.osztály: Lelkes Marek - 5. hely 
  6.osztály: Gyurkovics Csilla - 6. hely 
  7.osztály: Nagy Máté - 2. hely 
  Gratulálunk a szép eredményekhez!
  02.05.2019 13:55 | tovább »
 • Az ötödikes fiúk is szívesen foglalatoskodnak az iskolaműhelyben. Itt lehet jókat barkácsolni, fúrni-faragni. Ha van jó ötlet, következhet a megvalósítás. Így történt ez a múlt órán is. A vázlatrajz elkészítését követően előkerültek a szerszámok, majd következett az alkotás. Hogy a gyerekeket érdekelte-e a műhelymunka? Erről árulkodjanak a fényképek!
  02.05.2019 13:54 | tovább »
 • A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskolában a járási kidobós verseny döntőjében vettek részt az 5., 6. és 7. osztályos lányaink. A hosszú felkészülést, az egész napos izgulást és jókedvet a siker koronázta, hiszen az előkelő harmadik helyen végeztek! Gratulálunk!
  02.05.2019 13:53 | tovább »
 • A kedden délelőtt mindkét csoport az óvoda udvarán gyülekezett, ahol már egy gyönyörűséges, igencsak méretes májusfa várta a kicsiket. Miután a gyerekek jóvoltából felkerültek a szép színes szalagok az ágakra, körbeállták azt, és tavaszhoz kapcsolódó énekeket, játékokat énekeltek, játszottak közösen. E szép tavaszi népszokást az óvodások évek óta életre hívják annak reményében, hogy ne vesszen a feledés homályába.

  02.05.2019 13:43 | tovább »
 • 2019. április 17-én iskolánkban is megtörtént az ünnepélyes beíratás. Az érdeklődő kedves szülőket, valamint a jövendő kisdiákjainkat Fekete Anikó igazgatónő üdvözölte. Tehetséges diákjaink ünnepi műsora után következett a tulajdonképpeni beíratás, a hivatalos okmányok kitöltése. Mialatt a szülők a beiratkozással kapcsolatos teendőiket végezték, addig a gyerekeknek játékos foglalkozást biztosítottunk. A kis apróságok önfeledten szórakoztak, ismerkedtek az iskolai környezettel, kézműves, ill. mozgásos foglalkozásokon vettek részt. A mozgalmas délután végén jövendő tanulóink jóízűen lakmároztak a terülj, terülj asztalkánál, és nagy örömmel vették át az ajándékokat és az iskolatáskát, melyet a Rákóczi Szövetség ajándékozott minden leendő elsősnek. Kedves Szülők! Nagy örömünkre szolgál, hogy megtették az első helyes lépést: iskolánkba íratták gyermeküket! A 2019/20-as tanévre 21 gyermeket írattak be az első osztályba, 6 tanulót pedig az 5. osztályba. Sikeres iskolaéveket kívánunk mindenkinek! Szeptemberben találkozunk.
  02.05.2019 13:41 | tovább »
 • A Föld napjáról ovisaink sem feledkeztek meg. Fontos, hogy megtanítsuk őket hogyan védjék, óvják a Földet, a környzetüket ahol élnek. Különböző kézműves foglalkozásokat végeztek, virágokat ültettek az óvoda udvarán, majd ügyességi játékokat játszottak kupakokkal. A fárasztó munka után jött a megérdemelt jutalom, a hatalmas torta, melyet mindenki jóízűen fogyasztott el.
  02.05.2019 13:37 | tovább »
 • 2019. április17-én tartották az Ősi Tudás Felvidéki Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó 15. évfolyamának nyugati körzeti döntőjét a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában. A vetélkedőn sikeresen szerepeltek diákjaink, Bernáth Zsófi és Nagy Levente. Zsófi 1. helyezést ért el, így az országos döntőn képviseli iskolánkat. Gratulálunk!
  02.05.2019 13:36 | tovább »
 • Április 10-én szeretettel fogadtunk minden érdeklődőt intézményünkben. Tájékoztatást adtunk iskolánk belső életéről, az itt folyó magas szintű oktató-nevelő munkánk eredményeiről. Ezen a napon természetesen lehetőséget biztosítottunk a tanórai tevékenységbe való bepillantásra. Ugyanezen a napon került megrendezésre az VI. Móricz Napok keretén belül a Szivárvány alsó tagozatos program. Ezzel a rendezvénnyel tisztelegtünk intézményünk névadójának nagysága előtt. A 4. osztályos tanulók a hodosi és a nagyabonyi iskola tanulóival együtt játékos irodalmi vetélkedőn mérték össze erejüket, valamint bekapcsolódtak rajzpályázatunkba is. A rajzpályázat témája Móricz Zsigmond verses meséinek illusztrációja volt. Az irodalmi verseny feladatai Móricz Zsigmond 3 verses állatmeséjéhez kapcsolódtak. Az irodalmi vetélkedőbe és a rajzpályázatba bekapcsolódó tanulók oklevet és ajándékot kaptak jutalmul. Végezetül a gyerekek megtekinthették Csukás István Sün Balázs c. előadását. Köszönjük a környező falvak iskoláinak (Hodos, Nagyabony), hogy jelenlétükkel még emlékezetesebbé tették ezt a napot.
  02.05.2019 13:23 | tovább »
 • Diákjaink már 10. esztendeje bekapcsolódnak a „7 mérföldes csizmában heted7 határon át” elnevezésű országos mesevetélkedőbe. Idén április 11-én, Vásárúton, a szlovákiai országos döntőben mérték össze ismereteiket, leleményességüket és találékonyságukat a többi versenyzővel. A vetélkedő során minden egyes fordulóra újabb 3-3 meséből kellett felkészülni az alsó tagozatos diákoknak, így a döntőben már olyan feladványokra számíthattak, amelyek helyes megfejtéseihez immáron 13 mese alapos ismeretével juthattak csak el. Intézményünk mindkét csapata ügyesen szerepelt. A Nyerő Négyes csapata - Jakóczi Julia, Molnár Márk, Takács Vivien, Tóbli Dávid - a 9. helyezést, a Szuper Négyes csapata - Bernáth Zsófi, Nagy Levente, Varga Krisztina, Varga Tamás - az 1. helyezést érte el. A Szuper Négyes csapata képviseli Szlovákiát május 13-án Hódmezővásárhelyen a magyarországi nagydöntőn. Gratulálunk mindkét csapatnak a szép eredményhez!
  02.05.2019 13:22 | tovább »
 • 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. "Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?" - kezdte Ars poetica című versét József Attila, aki nem tudhatta, hogy születsének napja egykoron a költészet napjává, s egyben a magyar irodalom ünnepévé válik, amely már több, mint fél évszázados hagyományra tekint vissza. E jeles ünnep alkalmából diákjaink is elszavalták és posztolták kedvenc versüket.
  02.05.2019 13:21 | tovább »
 • Jó hangulatú kézműves program zajlott ma az óvodában. A nyugdíjas klub tagjai látogatták meg az ovisokat. Mesét olvastak fel a kicsiknek, akik nagy érdeklődéssel hallgatták őket. A mesélés után egy kis táncra is sor került, majd a húsvéti mézeskalácsokat sütötték meg közösen. Nagyon szépen köszönjük azt a sok szeretetet és foglalkozást, amit ovisaink kaptak Önöktől!
  02.05.2019 13:21 | tovább »
 • A márciusi könyvhónap alkalmából az első osztályos tanulók meglátogatták az iskola könyvtárát. Ismerkedtek a könyvtár szabályaival, s közben lapozgatták a szebbnél szebb mesekönyveket. A modern technika eszközeivel bejárták Meseországot is. Az eseménydús nap az otthonról hozott kedvenc mesekönyvük bemutatásával, meseolvasással, illetve könyvjelzők készítésével fejeződött be.
  02.05.2019 13:20 | tovább »
 • A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen minden gyermek vágyakozik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. A mese rendkívül hasznos, hiszen segítségével gazdagodik a gyermek fantáziája, szókincse. Átélheti a főhősök bőrébe bújva a veszélyt, az örömöt, bánatot. Kalandokban vesz részt, harcol az igazságért és elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését. A mese nemcsak szórakoztat, hanem nevel is : az életről tanít, és érzelmi kapaszkodókat nyújt. Ezek a szempontok vezérelnek bennünket is, ezért évek óta bekapcsolódunk a ,,7mérföldes csizmában heted7 határon át“- elnevezésű országos mesevetélkedőbe. A mesevetélkedő 4. fordulójának egyik területi versenyére a helyi művelődési házban, április 2-án került sor. A területi fordulón nyolc iskola 11 csapata mérte össze tudását. A vetélkedőn10 mese alapos ismeretére volt szükség ahhoz, hogy mind a 7 feladatot sikeresen meg tudják oldani a versenyzők. Az alsó tagozatos tanulókból álló csapatok olyan feladatokat kaptak, melyben villámkérdések, keresztrejtvény, igaz- hamis játék is szerepelt. Valamennyi kisdiák megérdemli a dicséretet, hiszen a meseverseny-sorozat nem akármilyen feladatok elé állítja őket. Akik most nem jutottak tovább, ne búsuljanak, hiszen sok érdekes mesével lettek gazdagabbak, és a következő iskolai évben ismét 7 mérföldes útjára indul a mesevetélkedő. Iskolánk mindkét csapata jól szerepelt, hisz a negyedikes tanulók alkotta Szuper Négyes az 1., míg a harmadikos diákokból álló Nyerő Négyes a 3. helyezésig lépkedett hétmérföldes csizmáikkal. Gratulálunk a továbbjutott csapatoknak, akik április 11-én a szlovákiai országos döntőn –Vásárúton újabb 3 mesével és még több tudással gyarapodva versenyezhetnek újra. Gratulálunk a továbbjutott csapatoknak: 1. Mesebúvárok- Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda- Diósförgepatony 2. Legyőzhetetlenek- Alapiskola – Egyházgelle 3. Nyerő Négyes - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda- Diósförgepatony 4. Aranyvessző - Alapiskola és Óvoda – Pozsonypüspöki
  02.05.2019 13:19 | tovább »
 • Újra kisütött a nap és ovisaink máris birtokukba vették az óvoda udvarát. Nincs is jobb móka, mint futkosni, hintázni, homokozni...
  02.05.2019 13:18 | tovább »
 • Mai napon nagy öröm érte a gyerekeket. Ajándékba bábelőadást kaptak a jótékonysági "Farsangi Banyabál" szervezőktől: Nagy Melindától, Füzék Anikótól, Kvarda Emesétől. A pozsonyeperjesi Mesevarázs bábszínház „Hurrá itt a cirkusz“ című interaktív előadás magával ragadta kicsiket, nagyokat egyaránt. Köszönjük a támogatást!
  02.05.2019 13:17 | tovább »
 • Kiscsoportos ovisaink jókedvűen ültették a tavaszi virágokat az óvoda udvarán, miközben énekelték a „Beültettem kiskertemet “ című dalocskát.
  02.05.2019 13:16 | tovább »
 • Hogyan lehet színekben kifejezni magunkat? Hogy lehet közelebb hozni a képzőművészetet a mai fiatalokhoz? Ezekre a kérdésekre igyekeztek – közösen a 6. és 7. osztályos diákjainkkal – választ találni a Vekker Műhely tagja, Benes Tarr Csilla és Kiss Márta képzőmüvész a Cédrusok című művészetpedagógiai foglalkozás során. A foglalkozás drámapedagógiai részét Benes Tarr Csilla drámapedagógus, míg Kiss Márta képzőművész a foglalkozás művészeti részét vezette. A diákok nyitottan, egyre közvetlenebb módon beszéltek magukról, érzéseikről, majd ezeket az érzéseket két fázisban meg is festették. A délelőtt zárásaként mindenki elmondhatta, hogy érezte magát, mi tetszett neki a foglalkozásban, röviden összefoglalták a délelőtt történéseit. A jó hangulatban eltöltött kora délelőtt után felszabadult, vidám gyerekek indultak vissza az iskolába, akik ezután remélhetőleg a kiállításokon már kissé szakértői szemmel tekintenek a kiállítási tárgyakra.
  02.05.2019 13:15 | tovább »
 • Második osztályos tanulóink ma gyalogtúrán vettek részt. A túrázás közben megfigyelték a természet szépségét, a leskelődő nyuszikat. A tízórai elfogyasztása után sor került egy kis játékra is a kutyusokkal, majd papagájokat, vadkacsákat, fácánokat és halakat figyeltek meg. Kellemesen elfáradva, élményekkel teli tértek vissza az iskolába.
  02.05.2019 13:14 | tovább »
 • Ahhoz, hogy a gyermekek is biztonsággal lehessenek a közlekedés résztvevői, érdemes minél fiatalabb korban megismerkedniük az alapvető szabályokkal. Erre ad lehetőséget a táblákkal, közlekedési lámpával ellátott közlekedési park Galántán, ahova nagycsoportos óvodásaink is ellátogattak. Mindenki nagyon jól érezte magát. :)
  02.05.2019 13:14 | tovább »
 • A nagycsoportos óvodások meglátogatták volt ovis társaikat az iskolában. Játékos feladatok megoldása és testnevelés óra keretében betekintést nyerhettek az iskolai életbe. Az elsősök mellett az ovisok is megcsillogtathatták tudásukat. Eseményekben és élményekben gazdag vidám délelőttöt töltöttek iskolánk falai között.
  02.05.2019 13:13 | tovább »
 • 2019. március 20-án jótékonysági népzenei koncertre került sor a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban Póda Andráska javára. A rendezvényen fellépett a Pántlika zenekar, Zuzana Ladzianská Pilátová, a Tiszta Forrás Népdalkör, melyben nagy örömünkre negyedikes tanulónk, Bernáth Zsófi is énekelt. A koncert végén tanulóink együtt ropták a táncot Zerdával a nagyszínpadon. Andriska gyógyulásához iskolánk diákjai és alkalmazottai is hozzájárultak 350 €-val. Reméljük, Andráska gyógykezelései sikerrel zárulnak!
  02.05.2019 13:12 | tovább »
 • A Tipos MiniHandball Liga II. regionális fordulója zajlott csütörtökön a városi sportcsarnokban, a Szlovák Kézilabda Szövetség, a Dunaszerdahelyi Regionális Központ és a VSK Dunaszerdahely szervezésében. Az alapiskolák 3-4.osztályos tanulói kapcsolódtak be a tornába, ahol nem csak az eredményen volt a hangsúly, hanem a sport megszerettetésén is. Két csoportban 7-7 csapat küzdött meg egymással, majd a csoportok azonos helyezettjei küzdöttek meg a végső helyezésekért. A tornán ismét bizonyították diákjaink, hogy ügyesek ebben a sportban is. A 14 csapatból az előkelő hatodik helyezést érték el /4 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség /. Érmet minden résztvevő kapott, ahogy nagy tapsot is a közönségtől.
  31.03.2019 11:56 | tovább »
 • 31.03.2019 11:55 | tovább »
 • „Van-e szebb lánc a világon, Mint mely minket összefűz? Bűvös karikába gyüjte Minket a szent honfitűz." Petőfi Sándor Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira emlékeztünk március 15-én. Az ünnepi beszéd, szavalatok és a nagyszerű dalok mellett a drámajáték és tánc is megjelent a színpadon, így tette a közönség számára érdekessé, látványossá a forradalom eseményeinek bemutatását.
  31.03.2019 11:55 | tovább »
 • Intézményünk tanulói ebben az iskolai évben is bekapcsolódtak a különböző magyar nyelvi és irodalmi versenyekbe, amelyeken kiváló eredményeket értek el.Február 21-én és 22-én Rózsár Jázmin, Rózsár Noémi (4. osztály), Horváth Mónika Kira (6. osztály), Varga Nóra (8. osztály) és Juhos Rebeka (9. osztály) képviselték iskolánkat a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulóján. Rózsár Jázmin továbbjutott a galántai országos elődöntőbe. Lelkes Marek (5. osztály), Varga Krisztina (4. osztály) és Varga Nóra (8. osztály) kitűnően szerepeltek a Szép Magyar Beszéd járási fordulóján.Március 4-én került sor Ekecsen a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny körzeti fordulójára, ahol iskolánkat Nagy Máté, 7. évfolyamos, valamint Sátor Bence, 8. évfolyamos tanulóink képviselték. Mindkét tanuló jelesre vizsgázott helyesírásból. Máté az 1. helyen végzett, Bence pedig az előkelő 4. helyet szerezte meg, így mindketten továbbjutottak az újvári országos döntőbe. Gratulálunk a szép eredményekhez, és sok sikert kívánunk továbbjutott tanulóinknak! Felkészítők: Varga Aranka, Simon Bianka, Orisko Éva
  31.03.2019 11:54 | tovább »
 • Ötödik osztályos tanulóink bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett Irodalmi Versenybe. A négyfordulós levelezős verseny feladatait kitűnő eredménnyel oldották meg, így a Diósi Tökmagok csapata bejutott az országos döntőbe. Gratulálunk a csapatnak, és további jó felkészülést kívánunk az országos döntőre!Az irodalmi vetélkedő résztvevői az 5.évfolyamból: Gerasimov Sebastián, Lelkes Márk és Molnár László
  31.03.2019 11:52 | tovább »
 • Iskolánk nyolcadik évfolyamos tanulói ismét bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által szervezett tanulmányi versenyekbe. A négyfordulós levelezős verseny feladatait kitűnő eredménnyel oldották meg, így csapataink bejutottak az országos döntőbe, amelyre májusban kerül sor Dunaszerdahelyen. Gratulálunk a kiváló teljesítményhez, és további jó felkészülést az országos döntőre!Az irodalmi vetélkedő résztvevői: Nagy Fanni, Varga Nóra, Sátor Bence Az anyanyelvi vetélkedő versenyzői: Nagy Dániel, Koczó Lázár, Szabó Dániel
  31.03.2019 11:51 | tovább »
 • A diósförgepatonyi művelődési ház adott otthont a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” elnevezésű mesevetélkedő egyik körzeti fordulójának március 7-én. A versenyen 15 csapat mérte össze tudását. A hazai csapatokon kívül a jókai Gregorovits Lipót Alapiskola, az egyházgellei Magyar Tannyelvű Alapiskola, a légi Benyovszky Rudolf Alapiskola, a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola és a pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda tanulói vettek részt. Ebben az évben a mesevetélkedő diósförgepatonyi körzeti fordulójának megszervezését az SzMPSz Dunaszerdahelyi Területi Választmánya támogatta. Iskolánk mindkét csapata jól szerepelt, hisz a harmadikos tanulók alkotta Nyerő Négyes a 6., míg a negyedikes diákokból álló Szuper Négyes az 1. helyezést érte el. Gratulálunk a továbbjutott csapatoknak: Okos baglyok- Benyovszky Rudolf Alapiskola - Lég Mesefalók és Legyőzhetetlenek – Magyar Tannyelvű Alapiskola - Egyházgelle Aranyvessző – Alapiskola ás Óvoda- Pozsonypüspöki Vándordiákok és Komolykölykök – Gregorovits Lipót Alapiskola – Jóka
   
  12.03.2019 13:48 | tovább »
 • Szóljon a zene síppal, dobbal, Fusson a tél vándorbottal. Jöjjön a tavasz hívó szóra, Házunk előtt nyíljon a rózsa. Aki itt van, mind erre vár, Kezdődjék már a karnevál!” Február 21-én iskolánk alsó tagozatos tanulói önfeledten szórakoztak a hagyományos farsangi karneválon. Ötletesebbnél ötletesebb, szebbnél szebb maskarákba bújtak a gyerekek. Megelevenedtek a mesefigurák, sok kedves ismerőssel találkozhattunk. Volt itt királylány, hercegnő, táncosnő, pókember, harcos, varázsló és még sorolhatnánk tovább. A farsangi jókedvet a Glamour zenekar tette még hangulatosabbá.
  12.03.2019 13:47 | tovább »
 • A farsangi időszak a szórakozás, móka, jókedv ideje. Felső tagozatos diákjainknak discót szerveztünk, ahol. DJ Craft napjaink diszkó slágereivel "megtáncoltatta" a gyerekeket. Mindenki élményekkel gazdagon és vidáman indult hazafelé.
  12.03.2019 13:46 | tovább »
 • Instagram? Facebook? Első hallásra csupa-csupa szórakozásnak tűnik. Viszont rengeteg veszélyt is rejt a használata. Itt, az iskolánkban nagyon fontosnak tartjuk, hogy diákjaink tudatában legyenek eme veszélyeknek, és megfelelő megoldást találjanak rá. A Csallóközi Népművelési Központ szervezésében iskolánkba látogatott Balogh Szabina rendőrszázados, aki az érdekes információkkal látta el a tanulókat a biztonságos internethasználatról.
  12.03.2019 13:45 | tovább »
 • Február 20-án, csütörtökön tartottuk óvodánkban a farsangot. Már az elmúlt hetekben készülődtek az óvónénik és gyerekek egyaránt. Termet díszítettek, verseket, dalokat tanultak, álarcokat, bohócokat festettek. A bál reggelén megérkeztek a „hercegnők", a „kalózok", „katicák" „balerinák" és számtalan ötletes jelmezbe bújt óvodás. Mindkét csoportban nagyon jó hangulat, jókedv volt. Tréfás játékok, farsangi mondókák, versek, énekek, és finomság várta a gyerekeket. Ezek a vidám, örömteli együttlétek erősítik a közösséghez tartozás érzését, megerősítik a hagyományokat, és természetesen ismeretekkel gazdagodnak.
  12.03.2019 13:43 | tovább »
 • Tegnap délelőtt Takács Frigyes bácsi, a diósförgepatonyi vadászszövetség elnöke látogatott el az óvodába. Beszámolt a vadászok feladatairól, kötelességeiről. Bemutatta a különféle állathangokat utánzó sípokat, kürtöt, melyeket a gyerekek is kipróbálhattak. Előkerült a várva-várt vadászpuska is. A gyerekek sokat és bátran kérdezgettek, érdeklődtek az állatokról. Legvégül néhányan vadásszá lettek avatva.
  12.03.2019 13:42 | tovább »
 • A gyerekek szeretnek építeni és rombolni. Ez az első olyan tevékenység, ahol az alkotási vágy és az öröm találkozik. Az építés során mesevilágukban örömmel látják megvalósulni saját ötleteiket. Mindeközben ügyesedik koordinációs mozgásuk és különböző kognitív – és problémamegoldó képességük. Ovisaink nagy lelkesedéssel építették meg saját fantáziájuk alapján a kis falujukat, ahol mindenki együtt lakott és játszott.
  12.03.2019 13:41 | tovább »
 • Január 27- től február 1-ig intézményünk felsősei ismét birtokukba vették Bacsófalva hófedte lejtőit. Míg a kezdők a Carving sízés alapjait magabiztosan sajátították el, addig a haladók kihasználták a havas terep adta kitűnő lehetőségeket. Csúszkáltak, a lejtőkön, nejlonzsákokon száguldoztak, majd egy jóleső sétát tettek a tó körül. Nem maradhatott el az esti wellness sem! Szaunákban, úszó- és masszázsmedencében, jacuzziban pihenték ki a mozgalmas nap fáradalmait. Hétfő reggel sűrű hóesésre ébredtünk. A Salmandra Resort kiváló pályáján élvezettel síelt kezdő és haladó egyaránt. Este elindítottuk az asztali tenisz, a biliárd- és a csocsóversenyeket. Kedd, még mindig a síterepen, s egyre jobbak, egyre ügyesebbek a sízők. A hosszú és igényes pályát is egyre többen teljesítik. Ma este is wellness, plusz kvíz kérdések, eszperente levél írása és versenyek gazdagították a programot. Szerda "rövidpályás nap" volt a síterepen. Délben Selmecbánya legkiválóbb pizzériájában ebédeltünk, majd rövid szemlét tettünk az ősi magyar városban. Megtekintettük a felújított Petőfi Líceumot és a főteret a Szentháromság szobrával. Csütörtökön lezajlott a várva-várt slalom verseny a "Salamandrán". A heti versenyek és sítúra kiértékelése után fergeteges disco következett.
  06.02.2019 14:53 | tovább »
 • Egy kis móka a hóban
  06.02.2019 14:52 | tovább »
 • 2019. január 23-án iskolánk felső tagozatos diákjai asztalitenisz versenyen vettek részt a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskolában, ahol a negyedik helyen végeztek. Gratulálunk diákjainknak a jó eredményhez! További szorgalmas és kitartó edzést kívánunk Gálfy Krisztián, 5. osztályos, Nagy Balázs és Kecskés Gergő 8. osztályos tanulóinknak.
  06.02.2019 14:52 | tovább »
 • Iskolánk tanulói ismét bekapcsolódtak a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által meghirdetett ”Polgári védelem őre-életmentő vagyok” elnevezésű képzőművészeti versenybe, melynek kiértékelésére november 30-án került sor Dunaszerdahelyen. A járási fordulón Attala Amira, 1.osztályos tanuló rajza 3. helyezést ért el az I. kategóriában. Kameniczký István, 6. osztályos diákunk alkotása a II. kategória legjobbja lett, így remekműve az országos fordulóba jutott, ahol az elökelő 7. helyen végzett. Gratulálunk!
  06.02.2019 14:51 | tovább »
 • Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását, ennek emlékére ünnepeljük a magyar kultúra napját. A nevezetes nap alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Iskolánk tanulói is megemlékeztek e jeles napról. A megemlékezést Kölcsey Ferenc: Himnusz c. költeményének közös szavalásával nyitottuk, majd tehetséges diákjaink színvonalas műsort adtak elő e jeles nap alkalmából.
  06.02.2019 14:50 | tovább »
 • December 19-én, a karácsonyvárás időszakában, dobójáték versenyt szervezett a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont, melynek lebonyolítására a Sportgimnázium tornatermében került sor. A 8 városi csapat mellett iskolánk diákcsapata is megmérettetett. A csoportmérkőzések két pályán zajlottak, melyeket az elődöntő, majd a döntő követett. A versenykategóriában 2011.1.1-jétől fiatalabb fiúk és lányok vettek részt. Iskolánk csapata a 6 lejátszott mérkőzésből hatot megnyert, így magabiztosan zárt a torna élén. Kis sportolóink példát mutattak sportszerűségből, sok- sok élménnyel gazdagodtak, s büszkén vették át az érmeket. Gratulálunk ügyes sportolóinknak!
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • Közeleg az év egyik legszebb ünnepe, a karácsony. Van, akinek a kis Jézus megszületését jelenti, másoknak egyszerűen egy békés családi estét, amikor együtt van a szeretteivel. Jól esik legalább egy rövid órán megállni a csodavirágokat teremtő fenyőfa alatt, ahonnan az élet zsibvásárán meggyötört lélek a megtisztulás vágyával fordul az igazság, a szeretet oltára felé. A fenyőfának a gyümölcse édesebb minden gyümölcsénél: szeretet és békesség. E szép ünnep alkalmából kis elsőseink és másodikosaink dallal és verssel, az ötödikesek betlehemes játékkal készültek, majd énekkarunk tolmácsolásában gyönyörű karácsonyi dalok hangzottak el.
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • A 2018-as évet Mátyás király - emlékévnek nyilvánították. Az emlékévet indokolta Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója. Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, akinek életműve számos lehetőséget kínált számunkra is. Értékes projektek, rajzok készültek; a zeneórákon reneszánsz dalokat énekeltünk, a tornaórákon középkori játékokat játszottunk, az első és második évfolyam kisdiákjai reneszánsz táncukat mutatták be, sőt harmadik és negyedik évfolyamos iskolatársaink vetélkedő keretén belül kipróbálhatták tudásukat a Mátyás királyról szóló mesékről.
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • Karácsony a szeretet ünnepe. Halljuk a karácsonyi dallamokat, érezzük a mézeskalács illatát, élvezzük a kivilágított, feldíszített utcákat. Óvodásaink is sokat készültek, hogy megajándékozzák szüleiket az általuk készített mézeskaláccsal és gyönyörű karácsonyi műsorukkal. A karácsonyfa alatt lapuló sok szép játék nagy örömet okozott minden gyereknek. Nagy – nagy köszönettel adózunk a Slovakiaring és a Szülői munkaközösség támogatásáért. A Rákóczi Szövetség egy csodaszép Mátyás mesekönyvvel és egy tábla Boci csokival ajándékozta meg a kis ovisokat. A karácsonyi hangulatot egy kedves anyuka, Dósa Diana fokozta csodaszép karácsonyi énekekkel. Nagyon vidám, szeretetteljes, ünnepre hangoló délutánt töltöttünk együtt. Békés, boldog ünnepeket kívánunk mindenkinek!
  10.01.2019 10:45 | tovább »
 • A karácsonyi szünet előhangjaként ma a csölösztői X-Bionic-ba látogatott csapatunk, ahol diákjaink belekóstolhattak a tél egyik kedvenc sportjába. Az első bizonytalan mozdulatok után mindenki magabiztosabban, kipirult arccal és csillogó szemekkel csúszott a jégen.
  10.01.2019 10:45 | tovább »
 • A harmadikos napközisek ebben az évben sem maradtak le a mézeskalács díszítéséről. Mint minden évben, most is szívesen díszítették a különböző formájú sütiket kedvük és fantáziájuk szerint.
  10.01.2019 10:44 | tovább »
 • A 1. osztályos tanulók már izgatottan várják a karácsonyt. Az ünnep eljövetelét siettetve mézeskalácsot sütöttek. Szorgos kezek készítették, majd díszítették a finom süteményeket.
  10.01.2019 10:43 | tovább »
 • Az év egyik legszebb, legmeghittebb időszaka az adventi készülődés. Az óvodásaink is örömmel vették ki részüket ebből az eseményből. Nagy lelkesedéssel sütötték a mézeskalácsokat, melyekkel szüleiknek fognak kedveskedni.
  10.01.2019 10:42 | tovább »
 • Nagy köszönettel tartozunk a kedves szülőknek, nagyszülőknek, iskolabarátoknak, akik a karácsonyi vásárra szebbnél szebb dísztárgyakat, adventi koszorúkat készítettek, mézes kalácsot, aprósüteményt sütöttek. A vásáron befolyt 560 €-val a Szülői Szövetséget támogatjuk, melyből kulturális programokkal szeretnénk kedveskedni gyermekeinknek, valamint segédeszközöket, játékokat kívánunk vásárolni. Köszönjük az önzetlen felajánlásokat!
  19.12.2018 12:48 | tovább »
 • Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. Községünkben is hagyománya van az adventi koszorú készítésének. A nagy forgatag igazi vásári hangulatot idézett. Az ovisok és iskolások standjánál sorba álltak a szép dísztárgyakért, amelyeket az ovisok, iskolások, tanító nénik, szülők, nagyszülők készítettek erre az alkalomra. Advent első vasárnapját iskolánk diákjai megható karácsonyi dallal és verssel köszöntötték. A kiváló hangulat, valamint a csillogó gyermekszemek mind azt bizonyítják, hogy a karácsonyi vásár sikeres rendezvény volt.
  19.12.2018 12:47 | tovább »
 • December elején rendhagyó technika órán vettek részt 8. osztályos tanulóink. Szlovákia egyik autógyártó műhelyébe látogattak el. Utazniuk sem kellett, hiszen a tanulmányi útra községünkben került sor. Kevesen tudják, hogy nem csak Pozsonyban, Zsolnán és Nagyszombatban található autógyártó üzem, hanem Diósförgepatonyban is. Nem kevesebbet, mint a futurisztikus Praga márkájú versenyautót gyártják itt. A Praga R1 eurodinamikus külsejű jármű hamar elnyerte diákjaink tetszését. Tanulóink megtekinthették az egyes üzemrészlegekben zajló munkálatokat, illetve betekintést nyerhettek a helyi autógyártás múltjába, jelenébe és jövőbeli terveibe egyaránt.
  19.12.2018 12:46 | tovább »
 • A karácsonyi készülődés része a mézeskalácssütés, melyet a gyerekek is nagyon élveznek. A másodikosok sem maradtak ki ebből a szép hagyományőrzésből. A gyerekek szorgosan nyújtották, kerekítették a fenyőfa, angyal, csillag, szív, és hold alakú tésztaformákat.
  19.12.2018 12:46 | tovább »
 • Kis ovisainkat kedves vendég látogatta meg szerda délelőtt. Volt, aki kicsit megszeppenve, és voltak, akik bátran, énekeltek, meséltek a Mikulásnak. A csomagnak viszont mindenki nagyon örült.
  19.12.2018 12:45 | tovább »
 • Minden gyerek életének fontos napja december hatodika, amikor a Mikulás ajándékot hoz a jó gyerekeknek és virgácsot a rosszaknak. Ebben az évben a Mikulás krampuszaival együtt már december 5-én megérkezett iskolánkba. Nagyon vidám hangulatban telt ez a nap, ráadásul a gyerekek ígéretet tettek arra, hogy ezentúl mindig jók lesznek.
  19.12.2018 12:44 | tovább »
 • A jókai Gregorovits Lipót Alapiskola által meghirdetett rajzpályázat kiértékelésére 2018.november 16-án került sor. Fellinger Károly verseinek illusztrálásában díjazottak lettek: Bogyó Lara, Czucz Jennifer, Aranyosi Leila, Dömény Levente, Dömény Rebeka és Pónya Petra. Ügyes képzőművészeink megtekinthették Gál Tamás: Buda halála című előadását. Gratulálunk! Felkészítő pedagógusok: Mgr. Molnár Erika, Mgr. Mészáros Anikó és Simon Éva.
   
  19.12.2018 12:44 | tovább »
 • November 27-én kisiskolásaink a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban jártak, ahol A kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot nézték meg. A gyerekek szoríthattak a kiskakasnak, hogy visszaszerezze a gyémánt krajcárkáját, kinevethették a tohonya janicsárokat, és a mese végén megbűnhődött a kapzsi uralkodó is. A tanulságos népmeséből színre vitt nagy sikerű produkciót a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház varázsolta színpadra hatásos interaktivitással, sok-sok zenével és humorral.
  19.12.2018 12:43 | tovább »
 • Iskolánk diákjai nem csak elméleti tudással gazdagodnak az egyes tanítási órákon, hanem aktívan kiveszik részüket az iskola környékén elvégzendő őszi teendőkből is. Mivel intézményünket –nagy örömünkre- fás környezet veszi körül, különösen a lombhullás időszakában rengeteg a tennivaló. Az egyes őszi munkákra elsősorban a technika és munkára nevelés órákon nyílik lehetőség. Felső tagozatos diákjaink megtapasztalják a közösen elvégzett munka élményét. Így tanulják meg, hogy a környezetükért nem csak a felnőttek, hanem a szorgos diákkezek is sokat tehetnek. Nem is beszélve a friss levegőn elvégzett munka egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. Az összegyűjtött falevelek az iskola komposztálóiba kerülve érhetnek értékes komposzttá, mely a tavaszi időszakban hasznosul majd a virágágyásokban.
  19.12.2018 12:42 | tovább »
 • Iskolánk ötödik alkalommal kapcsolódott be az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő könyvjelzőcsere- programba. A projekt célja nem csak a kapcsolatteremtés az iskolák között, hanem az olvasás népszerűsítése is a könyvjelzők cseréje révén. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Tanulóink nagy örömmel készítették a szebbnél szebb könyvjelzőket. A különböző technikával készült könyvjelzőket a csehországi třineci alapiskola tanulóival cseréltük ki.
  19.12.2018 12:41 | tovább »
 • A Dunaszerdahelyi Regionális Kézilabda Központ és a Szlovák Kézilabda Szövetség közös szervezésében került megrendezésre 2018. november 8-án a Tipos Minihandball Liga őszi fordulója a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. A kicsi kézilabdások versenyére 1-2. és 3-4. évfolyamos gyermekekből álló alakulatok érkeztek; a kisebbek 13, a nagyobbak 12 csapattal. Az U8-as csapatok 2 labdával 3+1 felállásban, az U10-esek 4+1 felállásban szivacslabdával játszottak. A játékidő 1x10 perc volt. Iskolánk sportolói mindkét kategóriában helytálltak. Legkisebb kéziseink ráadásul nyolc veretlen mérkőzéssel az 1. helyet szerezték meg. A versenyen minden gyermek éremben részesült. Diákjaink öröme visszatükröződik a fotókon. Gratulálunk!
  19.12.2018 12:40 | tovább »
 • November 6-án nem a megszokott módon zajlott a délelőtt az ötödik osztályban. Látogatóba érkeztek hozzánk a Vekker műhely csapat tagjai - Benes Tarr Csilla és Kuklis Katalin -, akik játékos módszereik tárházából merítve, a drámapedagógia felhasználásával észrevétlenül vezették rá a gyerekeket egymás elfogadására, az önkifejezés olyan formájára, ami a közösség épülését szolgálja. A gyerekek hatalmas átéléssel és lelkesedéssel vettek részt a hol vidám, hol elgondolkodtató tevékenységekben. Várjuk a következő találkozót!
  19.12.2018 12:40 | tovább »
 • A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának ösztöndíjátadó rendezvényére került sor az iskolánkban november 7-én. A nemes kezdeményezés mögött komoly anyaországi összefogás áll, önkormányzatok, civil társulások, közéleti személyiségek, alapítványok és vállalkozók együttműködése. A beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érekében, hogy minél több külhoni magyar család vállalja gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A Rákóczi Szövetséget Sullivan Ferenc, szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatárs és Bálinger Péter képviselte, akik ismertették a Beiratkozási Program lényegét. Az ünnepélyen részt vett Ibolya Olivér, a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap elnöke. Kis elsőseink és Bernáth Zsófi nagyon szép műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
  19.12.2018 12:39 | tovább »
 • Október közepétől folyamatosan beszélgettek ovisaink a Márton-legendáról. Megismerkedtek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Vidám libuskák díszítették az óvoda udvarát, melyeket ügyes kezű ovisaink készítettek. Novemberben, Márton napján Liba gágog, ég a kályhán, Aki libát nem eszik Egész évben éhezik.
  19.12.2018 12:38 | tovább »
 • Iskolánk felső tagozatos tanulói november 5- én a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban az Apolló Színház előadásában megtekintették Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művének feldolgozását. A humoros és szórakoztató előadás után megnézték a két világháborúban elesett dunaszerdahelyi katonák tiszteletére emelt emlékművet, amelyet november 2-án ünnepélyes keretek között lepleztek le a vasútállomással szembeni parkban. Lebó Ferenc szobrászművész alkotása a 224 magyar honvéd áldozatnak állít emléket.
  11.11.2018 19:11 | tovább »
 • A családi délutánon a szülők a gyerekekkel együtt közösen készítették a mosolygós, morcos tökfigurákat. A késő délutánig tarto´ mulatsa´g finom falatokkal - sült tök kóstolásával zárult. A szülők és a gyerekek nagyon jól érezték magukat a programon. Az együtt töltött idő mindannyiuk számára felejthetetlen élményt adott.
  11.11.2018 19:10 | tovább »
 • Szülői értekezlet keretén belül a Szülők Akadémiája ez évi bevezetőjeként MUDr. Busnyák Norbert fogorvos /iskolánk volt diákja/ tartott előadást „Helyes fogápolás a gyermekkorban“ címmel.
  11.11.2018 19:08 | tovább »
 • Iskolánk alsó tagozatos tanulóihoz és az óvodásokhoz látogatott el a Kincsesláda Bábszínház. Vajon mit rejtett a kincsesláda? „ A tücsök és a hangya“, „Róka és a szőlő“ és „A kiskakas gyémánt félkrajcárja“ című mesék bújtak elő a kincsesládából. A bábművész a meséket saját készítésű kesztyűbábokkal adta elő ismert gyermekdalokkal és sok humorral megtűzdelve. Kicsik és nagyok együtt énekelve vettek részt a mese eseményeiben.
  11.11.2018 19:07 | tovább »
 • A Fonendoszkóp Színpad egy olyan prevenciós és egészségnevelő módszer, mely célzottan a 8-12 éves korosztály sajátságaihoz illeszkedik. Játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszanak el a tanulók egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. A foglalkozásokon tanulóink játékos program keretében megtanulhatták az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhettek az orvosi környezettel.
  11.11.2018 19:06 | tovább »
 • „1956 szellemiségét tiszteld, őrizd, s vidd tovább!” Október 23-án méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Felső tagozatos tanulóink tolmácsolásában visszaemlékezések, versek, dalok hangzottak el a forradalomról, majd tisztelegve a szabadságharc mártírjai előtt, gyertyagyújtásra került sor.
  26.10.2018 10:28 | tovább »
 • A másság elfogadása, az akadálymentes élet, illetve bepillantás az egészségkárosodottak életébe volt a központi gondolata az idén ismét megszervezett akadálymentes napnak október 19-én. Legnagyobb érdeklődés a színházi bemutatókat kísérte – a Mentálisan Sérülteket Segítők Társulásának előadásán A kis herceg vonzásában címűt nézték meg tanulóink, majd a Tánc az életem kerekesszékes táncversenyt tapsolták végig.
  26.10.2018 10:28 | tovább »
 • „1956 szellemiségét tiszteld, őrizd, s vidd tovább!” Október 23-án méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Felső tagozatos tanulóink tolmácsolásában visszaemlékezések, versek, dalok hangzottak el a forradalomról, majd tisztelegve a szabadságharc mártírjai előtt, gyertyagyújtásra került sor.
  26.10.2018 10:25 | tovább »
 • A Teddy Maci Kórház látogatott el ovisainkhoz és a kis elsősökhöz. Ez egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszottak el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Cél: • a fehér köpenytől és az ártalmatlan orvosi eszközöktől való félelem feloldása, enyhítése • bizalom kiépítése a gyermek és az orvos között • az orvoslás jótékony hatásának tudatosítása • a felelősségre nevelés a mackó gondozáson, gyógyításon keresztül • az orvostudomány iránt fogékony gyermekek érdeklődésének megőrzése, kedvcsinálás • egészségre nevelés és prevenció, a veszélyes élethelyzetek elkerülésére
  12.10.2018 16:04 | tovább »

Újdonságok

Kapcsolat

 • ZŠ s MŠ Zsigmonda Móricza s VJM - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
  Hlavná 193 930 02 Orechová Potôň
 • +421 x 31 5543328

Fényképalbum