Menü:

 • December 19-én, a karácsonyvárás időszakában, dobójáték versenyt szervezett a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont, melynek lebonyolítására a Sportgimnázium tornatermében került sor. A 8 városi csapat mellett iskolánk diákcsapata is megmérettetett. A csoportmérkőzések két pályán zajlottak, melyeket az elődöntő, majd a döntő követett. A versenykategóriában 2011.1.1-jétől fiatalabb fiúk és lányok vettek részt. Iskolánk csapata a 6 lejátszott mérkőzésből hatot megnyert, így magabiztosan zárt a torna élén. Kis sportolóink példát mutattak sportszerűségből, sok- sok élménnyel gazdagodtak, s büszkén vették át az érmeket. Gratulálunk ügyes sportolóinknak!
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • Közeleg az év egyik legszebb ünnepe, a karácsony. Van, akinek a kis Jézus megszületését jelenti, másoknak egyszerűen egy békés családi estét, amikor együtt van a szeretteivel. Jól esik legalább egy rövid órán megállni a csodavirágokat teremtő fenyőfa alatt, ahonnan az élet zsibvásárán meggyötört lélek a megtisztulás vágyával fordul az igazság, a szeretet oltára felé. A fenyőfának a gyümölcse édesebb minden gyümölcsénél: szeretet és békesség. E szép ünnep alkalmából kis elsőseink és másodikosaink dallal és verssel, az ötödikesek betlehemes játékkal készültek, majd énekkarunk tolmácsolásában gyönyörű karácsonyi dalok hangzottak el.
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • A 2018-as évet Mátyás király - emlékévnek nyilvánították. Az emlékévet indokolta Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója. Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, akinek életműve számos lehetőséget kínált számunkra is. Értékes projektek, rajzok készültek; a zeneórákon reneszánsz dalokat énekeltünk, a tornaórákon középkori játékokat játszottunk, az első és második évfolyam kisdiákjai reneszánsz táncukat mutatták be, sőt harmadik és negyedik évfolyamos iskolatársaink vetélkedő keretén belül kipróbálhatták tudásukat a Mátyás királyról szóló mesékről.
  10.01.2019 10:48 | tovább »
 • Karácsony a szeretet ünnepe. Halljuk a karácsonyi dallamokat, érezzük a mézeskalács illatát, élvezzük a kivilágított, feldíszített utcákat. Óvodásaink is sokat készültek, hogy megajándékozzák szüleiket az általuk készített mézeskaláccsal és gyönyörű karácsonyi műsorukkal. A karácsonyfa alatt lapuló sok szép játék nagy örömet okozott minden gyereknek. Nagy – nagy köszönettel adózunk a Slovakiaring és a Szülői munkaközösség támogatásáért. A Rákóczi Szövetség egy csodaszép Mátyás mesekönyvvel és egy tábla Boci csokival ajándékozta meg a kis ovisokat. A karácsonyi hangulatot egy kedves anyuka, Dósa Diana fokozta csodaszép karácsonyi énekekkel. Nagyon vidám, szeretetteljes, ünnepre hangoló délutánt töltöttünk együtt. Békés, boldog ünnepeket kívánunk mindenkinek!
  10.01.2019 10:45 | tovább »
 • A karácsonyi szünet előhangjaként ma a csölösztői X-Bionic-ba látogatott csapatunk, ahol diákjaink belekóstolhattak a tél egyik kedvenc sportjába. Az első bizonytalan mozdulatok után mindenki magabiztosabban, kipirult arccal és csillogó szemekkel csúszott a jégen.
  10.01.2019 10:45 | tovább »
 • A harmadikos napközisek ebben az évben sem maradtak le a mézeskalács díszítéséről. Mint minden évben, most is szívesen díszítették a különböző formájú sütiket kedvük és fantáziájuk szerint.
  10.01.2019 10:44 | tovább »
 • A 1. osztályos tanulók már izgatottan várják a karácsonyt. Az ünnep eljövetelét siettetve mézeskalácsot sütöttek. Szorgos kezek készítették, majd díszítették a finom süteményeket.
  10.01.2019 10:43 | tovább »
 • Az év egyik legszebb, legmeghittebb időszaka az adventi készülődés. Az óvodásaink is örömmel vették ki részüket ebből az eseményből. Nagy lelkesedéssel sütötték a mézeskalácsokat, melyekkel szüleiknek fognak kedveskedni.
  10.01.2019 10:42 | tovább »
 • Nagy köszönettel tartozunk a kedves szülőknek, nagyszülőknek, iskolabarátoknak, akik a karácsonyi vásárra szebbnél szebb dísztárgyakat, adventi koszorúkat készítettek, mézes kalácsot, aprósüteményt sütöttek. A vásáron befolyt 560 €-val a Szülői Szövetséget támogatjuk, melyből kulturális programokkal szeretnénk kedveskedni gyermekeinknek, valamint segédeszközöket, játékokat kívánunk vásárolni. Köszönjük az önzetlen felajánlásokat!
  19.12.2018 12:48 | tovább »
 • Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. Községünkben is hagyománya van az adventi koszorú készítésének. A nagy forgatag igazi vásári hangulatot idézett. Az ovisok és iskolások standjánál sorba álltak a szép dísztárgyakért, amelyeket az ovisok, iskolások, tanító nénik, szülők, nagyszülők készítettek erre az alkalomra. Advent első vasárnapját iskolánk diákjai megható karácsonyi dallal és verssel köszöntötték. A kiváló hangulat, valamint a csillogó gyermekszemek mind azt bizonyítják, hogy a karácsonyi vásár sikeres rendezvény volt.
  19.12.2018 12:47 | tovább »
 • December elején rendhagyó technika órán vettek részt 8. osztályos tanulóink. Szlovákia egyik autógyártó műhelyébe látogattak el. Utazniuk sem kellett, hiszen a tanulmányi útra községünkben került sor. Kevesen tudják, hogy nem csak Pozsonyban, Zsolnán és Nagyszombatban található autógyártó üzem, hanem Diósförgepatonyban is. Nem kevesebbet, mint a futurisztikus Praga márkájú versenyautót gyártják itt. A Praga R1 eurodinamikus külsejű jármű hamar elnyerte diákjaink tetszését. Tanulóink megtekinthették az egyes üzemrészlegekben zajló munkálatokat, illetve betekintést nyerhettek a helyi autógyártás múltjába, jelenébe és jövőbeli terveibe egyaránt.
  19.12.2018 12:46 | tovább »
 • A karácsonyi készülődés része a mézeskalácssütés, melyet a gyerekek is nagyon élveznek. A másodikosok sem maradtak ki ebből a szép hagyományőrzésből. A gyerekek szorgosan nyújtották, kerekítették a fenyőfa, angyal, csillag, szív, és hold alakú tésztaformákat.
  19.12.2018 12:46 | tovább »
 • Kis ovisainkat kedves vendég látogatta meg szerda délelőtt. Volt, aki kicsit megszeppenve, és voltak, akik bátran, énekeltek, meséltek a Mikulásnak. A csomagnak viszont mindenki nagyon örült.
  19.12.2018 12:45 | tovább »
 • Minden gyerek életének fontos napja december hatodika, amikor a Mikulás ajándékot hoz a jó gyerekeknek és virgácsot a rosszaknak. Ebben az évben a Mikulás krampuszaival együtt már december 5-én megérkezett iskolánkba. Nagyon vidám hangulatban telt ez a nap, ráadásul a gyerekek ígéretet tettek arra, hogy ezentúl mindig jók lesznek.
  19.12.2018 12:44 | tovább »
 • A jókai Gregorovits Lipót Alapiskola által meghirdetett rajzpályázat kiértékelésére 2018.november 16-án került sor. Fellinger Károly verseinek illusztrálásában díjazottak lettek: Bogyó Lara, Czucz Jennifer, Aranyosi Leila, Dömény Levente, Dömény Rebeka és Pónya Petra. Ügyes képzőművészeink megtekinthették Gál Tamás: Buda halála című előadását. Gratulálunk! Felkészítő pedagógusok: Mgr. Molnár Erika, Mgr. Mészáros Anikó és Simon Éva.
   
  19.12.2018 12:44 | tovább »
 • November 27-én kisiskolásaink a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban jártak, ahol A kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot nézték meg. A gyerekek szoríthattak a kiskakasnak, hogy visszaszerezze a gyémánt krajcárkáját, kinevethették a tohonya janicsárokat, és a mese végén megbűnhődött a kapzsi uralkodó is. A tanulságos népmeséből színre vitt nagy sikerű produkciót a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház varázsolta színpadra hatásos interaktivitással, sok-sok zenével és humorral.
  19.12.2018 12:43 | tovább »
 • Iskolánk diákjai nem csak elméleti tudással gazdagodnak az egyes tanítási órákon, hanem aktívan kiveszik részüket az iskola környékén elvégzendő őszi teendőkből is. Mivel intézményünket –nagy örömünkre- fás környezet veszi körül, különösen a lombhullás időszakában rengeteg a tennivaló. Az egyes őszi munkákra elsősorban a technika és munkára nevelés órákon nyílik lehetőség. Felső tagozatos diákjaink megtapasztalják a közösen elvégzett munka élményét. Így tanulják meg, hogy a környezetükért nem csak a felnőttek, hanem a szorgos diákkezek is sokat tehetnek. Nem is beszélve a friss levegőn elvégzett munka egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. Az összegyűjtött falevelek az iskola komposztálóiba kerülve érhetnek értékes komposzttá, mely a tavaszi időszakban hasznosul majd a virágágyásokban.
  19.12.2018 12:42 | tovább »
 • Iskolánk ötödik alkalommal kapcsolódott be az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő könyvjelzőcsere- programba. A projekt célja nem csak a kapcsolatteremtés az iskolák között, hanem az olvasás népszerűsítése is a könyvjelzők cseréje révén. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Tanulóink nagy örömmel készítették a szebbnél szebb könyvjelzőket. A különböző technikával készült könyvjelzőket a csehországi třineci alapiskola tanulóival cseréltük ki.
  19.12.2018 12:41 | tovább »
 • A Dunaszerdahelyi Regionális Kézilabda Központ és a Szlovák Kézilabda Szövetség közös szervezésében került megrendezésre 2018. november 8-án a Tipos Minihandball Liga őszi fordulója a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. A kicsi kézilabdások versenyére 1-2. és 3-4. évfolyamos gyermekekből álló alakulatok érkeztek; a kisebbek 13, a nagyobbak 12 csapattal. Az U8-as csapatok 2 labdával 3+1 felállásban, az U10-esek 4+1 felállásban szivacslabdával játszottak. A játékidő 1x10 perc volt. Iskolánk sportolói mindkét kategóriában helytálltak. Legkisebb kéziseink ráadásul nyolc veretlen mérkőzéssel az 1. helyet szerezték meg. A versenyen minden gyermek éremben részesült. Diákjaink öröme visszatükröződik a fotókon. Gratulálunk!
  19.12.2018 12:40 | tovább »
 • November 6-án nem a megszokott módon zajlott a délelőtt az ötödik osztályban. Látogatóba érkeztek hozzánk a Vekker műhely csapat tagjai - Benes Tarr Csilla és Kuklis Katalin -, akik játékos módszereik tárházából merítve, a drámapedagógia felhasználásával észrevétlenül vezették rá a gyerekeket egymás elfogadására, az önkifejezés olyan formájára, ami a közösség épülését szolgálja. A gyerekek hatalmas átéléssel és lelkesedéssel vettek részt a hol vidám, hol elgondolkodtató tevékenységekben. Várjuk a következő találkozót!
  19.12.2018 12:40 | tovább »
 • A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjának ösztöndíjátadó rendezvényére került sor az iskolánkban november 7-én. A nemes kezdeményezés mögött komoly anyaországi összefogás áll, önkormányzatok, civil társulások, közéleti személyiségek, alapítványok és vállalkozók együttműködése. A beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érekében, hogy minél több külhoni magyar család vállalja gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A Rákóczi Szövetséget Sullivan Ferenc, szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatárs és Bálinger Péter képviselte, akik ismertették a Beiratkozási Program lényegét. Az ünnepélyen részt vett Ibolya Olivér, a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap elnöke. Kis elsőseink és Bernáth Zsófi nagyon szép műsorral kedveskedtek a vendégeknek.
  19.12.2018 12:39 | tovább »
 • Október közepétől folyamatosan beszélgettek ovisaink a Márton-legendáról. Megismerkedtek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Vidám libuskák díszítették az óvoda udvarát, melyeket ügyes kezű ovisaink készítettek. Novemberben, Márton napján Liba gágog, ég a kályhán, Aki libát nem eszik Egész évben éhezik.
  19.12.2018 12:38 | tovább »
 • Iskolánk felső tagozatos tanulói november 5- én a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban az Apolló Színház előadásában megtekintették Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művének feldolgozását. A humoros és szórakoztató előadás után megnézték a két világháborúban elesett dunaszerdahelyi katonák tiszteletére emelt emlékművet, amelyet november 2-án ünnepélyes keretek között lepleztek le a vasútállomással szembeni parkban. Lebó Ferenc szobrászművész alkotása a 224 magyar honvéd áldozatnak állít emléket.
  11.11.2018 19:11 | tovább »
 • A családi délutánon a szülők a gyerekekkel együtt közösen készítették a mosolygós, morcos tökfigurákat. A késő délutánig tarto´ mulatsa´g finom falatokkal - sült tök kóstolásával zárult. A szülők és a gyerekek nagyon jól érezték magukat a programon. Az együtt töltött idő mindannyiuk számára felejthetetlen élményt adott.
  11.11.2018 19:10 | tovább »
 • Szülői értekezlet keretén belül a Szülők Akadémiája ez évi bevezetőjeként MUDr. Busnyák Norbert fogorvos /iskolánk volt diákja/ tartott előadást „Helyes fogápolás a gyermekkorban“ címmel.
  11.11.2018 19:08 | tovább »
 • Iskolánk alsó tagozatos tanulóihoz és az óvodásokhoz látogatott el a Kincsesláda Bábszínház. Vajon mit rejtett a kincsesláda? „ A tücsök és a hangya“, „Róka és a szőlő“ és „A kiskakas gyémánt félkrajcárja“ című mesék bújtak elő a kincsesládából. A bábművész a meséket saját készítésű kesztyűbábokkal adta elő ismert gyermekdalokkal és sok humorral megtűzdelve. Kicsik és nagyok együtt énekelve vettek részt a mese eseményeiben.
  11.11.2018 19:07 | tovább »
 • A Fonendoszkóp Színpad egy olyan prevenciós és egészségnevelő módszer, mely célzottan a 8-12 éves korosztály sajátságaihoz illeszkedik. Játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszanak el a tanulók egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. A foglalkozásokon tanulóink játékos program keretében megtanulhatták az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhettek az orvosi környezettel.
  11.11.2018 19:06 | tovább »
 • „1956 szellemiségét tiszteld, őrizd, s vidd tovább!” Október 23-án méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Felső tagozatos tanulóink tolmácsolásában visszaemlékezések, versek, dalok hangzottak el a forradalomról, majd tisztelegve a szabadságharc mártírjai előtt, gyertyagyújtásra került sor.
  26.10.2018 10:28 | tovább »
 • A másság elfogadása, az akadálymentes élet, illetve bepillantás az egészségkárosodottak életébe volt a központi gondolata az idén ismét megszervezett akadálymentes napnak október 19-én. Legnagyobb érdeklődés a színházi bemutatókat kísérte – a Mentálisan Sérülteket Segítők Társulásának előadásán A kis herceg vonzásában címűt nézték meg tanulóink, majd a Tánc az életem kerekesszékes táncversenyt tapsolták végig.
  26.10.2018 10:28 | tovább »
 • „1956 szellemiségét tiszteld, őrizd, s vidd tovább!” Október 23-án méltóképpen megemlékeztünk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Felső tagozatos tanulóink tolmácsolásában visszaemlékezések, versek, dalok hangzottak el a forradalomról, majd tisztelegve a szabadságharc mártírjai előtt, gyertyagyújtásra került sor.
  26.10.2018 10:25 | tovább »
 • A Teddy Maci Kórház látogatott el ovisainkhoz és a kis elsősökhöz. Ez egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszottak el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Cél: • a fehér köpenytől és az ártalmatlan orvosi eszközöktől való félelem feloldása, enyhítése • bizalom kiépítése a gyermek és az orvos között • az orvoslás jótékony hatásának tudatosítása • a felelősségre nevelés a mackó gondozáson, gyógyításon keresztül • az orvostudomány iránt fogékony gyermekek érdeklődésének megőrzése, kedvcsinálás • egészségre nevelés és prevenció, a veszélyes élethelyzetek elkerülésére
  12.10.2018 16:04 | tovább »

Újdonságok

Kapcsolat

 • ZŠ s MŠ Zsigmonda Móricza s VJM - Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
  Hlavná 193 930 02 Orechová Potôň
 • +421 x 31 5543328

Fényképalbum